Eurobattery Minerals vill dra nytta av den nya förordningen om kritiska råvaror

Arkivbild.

Gruv- och prospekteringsbolaget Eurobattery Minerals kommer att ansöka om att bolagets finska Hautalampiprojekt ska bli ett strategiskt projekt inom ramen för den nya förordningen om kritisk råvaror, CRMA.

Denna förordning har nyligen godtagits av Europeiska unionen. Initiativet syftar till att bidra till EU:s mål att säkerställa tillgång till en säker, diversifierad, överkomlig och hållbar försörjning av kritiska råvaror.

Ett erkännande som strategiskt projekt skulle ha flera fördelar, hoppas bolaget, ”bland annat en effektivare och mer förutsägbar process för tillståndsansökningar och hjälp med att få tillgång till finansiering”.

Man hoppas även på subventioner inom ramen för CRMA: 

– Vårt projekt har inte bara som syfte att bidra till EU:s strategiska mål utan också att bedriva vår verksamhet på ett ansvarsfullt och hållbart sätt, för att på så vis generera positiva effekter för lokala samhällen och ekonomier. Denna första öppna upphandling för att bli ett strategiskt projekt är en fantastisk möjlighet för oss och öppnar också dörren för framtida subventioner inom ramen för CRMA, kommenterar Roberto García Martínez, VD för Eurobattery Minerals, i ett pressmeddelande.