Euro Mine Expo samlar stora delar av den internationella gruvindustrin under ett tak

Euro Mine Expo arrangeras 28 till 30 maj i Skellefteå. Foto: Nolia

Euro Mine Expo, som genomförs vartannat år i Skellefteå, arrangeras den 28 till 30 maj 2024. Gruvmässan, med tillhörande konferens, är ett internationellt nav och ett viktigt forum för gruvindustrin. Euro Mine Expo idag är en av de mest attraktiva och viktiga europeiska mötesplatserna för gruvindustrin.

Text: Annika Wihlborg

Under tre dagar samlar Euro Mine Expo flera av de starkaste aktörerna inom den europeiska gruvindustrin med en kombination av mässa och konferens. Här ges gruvindustrins representanter möjlighet att knyta kontakter, ta del av senaste nytt från branschen vad gäller teknik, produkter och tjänster, kompetensutvecklas och lyssna till intressanta seminarier.

Euro Mine Expo hade premiär 2008 och arrangerades för första gången i Skellefteå 2010. Vi samlar deltagare från stora delar av världen, senast evenemanget gick av stapeln i Skellefteå samlades besökare och deltagare från ett fyrtiotal olika länder. Vår ambition är att fånga upp allt spännande som sker i gruvsektorn just nu, säger Sinnika Sjunnesson, projektledare för Euro Mine Expo på Nolia, som är arrangör för årets evenemang.

b
På kvällstid arrangeras bland annat mingel och gemensam middag.

På Euro Mine Expo finns bland annat en utställardel med drygt tvåhundra deltagande företag. Enligt Sinnika Sjunnesson blev utställardelen på årets Euro Mine Expo snabbt fullbokad, vilket tyder på att många aktörer vill vara med och synas och exponera sina nyheter gentemot besökarna.

Elektrifiering, fossilfritt och automation

–Årets upplaga av Euro Mine Expo har inget uttalat tema men ämnen som vi kan förvänta oss att se och höra mycket på årets evenemang är automation, elektrifiering och fossilfri gruvhantering samt säkerhet och produktivitet. Konferensen pågår i två och en halv dag och består av ett fullspäckat seminarieprogram. Bland föreläsarna finns representanter från merparten av branschens stora aktörer, däribland Boliden, LKAB, Metso, Sandvik, Hydac och Zinkgruvan, säger Sinnika Sjunnesson.

Bland föreläsarna på årets konferens finns Maria Sunér från Svemin, som föreläser på temat ”Sverige som Europas gruvland #1, forskningens och innovationens roll och utmaningar i den närmaste framtiden”. Yuliya Suhako från Donaldson Europe föreläser på temat ”Bästa praxis för att hjälpa dig att skydda integriteten och effektiviteten i din gruvdrift” och Mikael Forslund från LKAB föreläser om ”Utveckling av kontrollerad riktningsborrning för produktionsborrning och spinoffs av det”.

b
På Euro Mine Expo samlas deltagare från ett fyrtiotal länder.

Populära studiebesök ger inblick i Skellefteås expansiva gruvindustri

Under tre intensiva dagar erbjuds även flera möjligheter att knyta nya kontakter, mingla och bygga nätverk. Som avrundning på den första mässdagen arrangeras ett storskaligt mingel som tidigare har attraherat uppemot 600 deltagare. Andra mässdagen rundas i stället av med en middag med plats för drygt 400 deltagare.

Parallellt med mässan arrangeras populära studiebesök som ger deltagarna en inblick i Skellefteåregionens expansiva gruvindustri. Årets studiebesök går till Hybrit och Björkdalsgruvan samt Bolidenområdet, Exploratoriet på Skellefteå Science Center och Sveriges nationella borrkärnarkiv. 

–På den andra mässdagen kommer nätverket Women in mining dessutom att arrangera en nätverkslunch med fokus på branschens framtida kompetensförsörjning. Ett viktigt skäl för många besökare att komma till Euro Mines Expo är, utöver möjligheten att hålla sig uppdaterad med den senaste utvecklingen i branschen, att bygga nätverk och möta branschkollegor från världens alla hörn, säger Sinnika Sjunnesson.