Kopparrally lockar gruvjättar till Argentina

Javier Milei. Foto: Vox España/Wikimedia Commons

Globala gruvjättar som Lundin Mining och Glencore dras till Argentina där den nya regeringen ledd av den färgstarke Javier Melei vill locka utländska investeringar genom att öppna för gruvbrytning i stora, oexploaterade fyndigheter.

Kopparpriset har nyligen drivits upp till historiska höga prisnivåer. Experter menar att kopparbristen snart är ett faktum och kommer att leda till en kris och äventyra hela energiomställningen, då koppar behövs för den pågående elektrifieringen som ska bromsa klimatförändringarna. Kolossala investeringar måste tillkommer för att bryta ny koppar i greenfieldprojekt, då tillgångarna i etablerade gruvor börjar tryta.

Argentina kommer att få stor del av de investeringarna om president Javier Milei får som han vill och lyckas övertyga gruvbolag baserade i Toronto, Melbourne och London om att deras projekt är säkra -  landets notoriskt instabila politik präglad av tvära kast och gungiga regelverk har hittills avskräckt dem – och om dessa företag kan övertyga argentinarna att de ekonomiska fördelarna överväger miljöriskerna.

Medan grannlandet Chile är världens största kopparproducent, förekommer i princip ingen kopparbrytning alls i Argentina.

I landet finns dock ett drygt 20-tal kopparprojekt på ritbordet. Om bara sex av dem skulle bli verklighet kan Argentina bli en stor kopparleverantör tidigast 2035, med en produktion på mer än mer än 1 miljon ton per år. Den årliga exporten kan uppgå till 8 miljarder dollar, enligt gruvbolaget Caem.

Till Bloomberg säger Marcelo Awad, tidigare vd för Antofagasta från 2004 till 2012 när det chilenske gruvbolaget försökte och misslyckades med att starta upp verksamhet i Argentina.

– Med regeringsskiftet tror jag att Argentina nu kommer att bli en enorm rival till Chile.