Stor litiumgruva öppnar redan 2028 i Frankrike

Den underjordiska gruvan kommer att ha kapacitet att producera 34 000 ton litiumhydroxid från och med 2028, uppger France24.  Det räcker till att förse 700 000 elbilar med deras behov av litium. Foto: Tomihahndorf/WIkimedia Commons

Specialkemiföretaget Imerys planer på att bygga en stor litiumgruva i centrala Frankrike (i Allier) börjar ta allt mer konkret form då man redan pekat ut etableringsorterna för bearbetning och konvertering av det hett eftertraktade grundämnet, som behövs i elbilsbatterier bland annat. Fabrikerna kommer båda att ligga i Frankrike med närhet till gruvan.

Den underjordiska gruvan kommer att ha kapacitet att producera 34 000 ton litiumhydroxid från och med 2028, uppger France24.  Det räcker till att förse 700 000 elbilar med deras behov av litium.  

Ett fåtal litiumprojekt finns för närvarande i Europa, i bland annat Portugal och Serbien, men där stöter sådana gruvprojekt på stort lokalt motstånd på grund av den miljöpåverkan litiumutvinning innebär.

Förra året tecknade EU ett leveransavtal med Chile, en av storproducenterna av litium, för att minska Europas beroende av Kina för sin litiumförsörjning.