Nickelkollapsen bakom upploppen i Nya Kaledonien

Nya Kaledonien uppskattas sitta på mellan 20 och 30 procent av världens nickeltillgångar, en metall som framför allt används i rostfritt stål och mer och mer i elbilsbatterier. Utländska medborgare har den senaste tiden flytt Nya Kaledonien. Foto: RNZAF / NZDF - https://www.nzdf.mil.nz/media-centre/news/third-royal-new-zealand-air-force-flight-for-new-zealanders-in-new-caledonia/Wikimedia Commons

Som Metaller & Gruvor tidigare rapporterat om har Indonesien översvämmat världsmarknaden med billig nickel det senaste året, som ofta har kinesiska ägare, vilket lett till priskollaps och till och med att nickelgruvor fått stänga. I det franska territoriet Nya Kaledonien, som ligger öster om Australien, har nickelgruvorna länge varit en födkrok för många, då minst 25 procent av öborna arbetar i sektorn.

Nickelsektorn på Nya Kaledonien har drabbats särskilt hårt och gått med rekordförluster de senaste åren. Många anläggningar där går på sparlåga eller har fått stänga ned helt. Enligt tidningen Libération är det denna kris som är upprinnelsen till de upplopp som nu skakar Nya Kaledonien och som redan skördat flera dödsoffer.

Nickelgruvorna är nämligen starkt kopplade till självständighetssträvanden genom att de borgat för öns ekonomiska oberoende. Fram tills nyligen. På grund av prisraset har franska regeringen sjösatt en räddningsplan, Nickelpakten, med en budget på 200 miljoner euro. Planen presenterades i slutet av mars i år. Särskilt oroas självständighetsförespråkarna över att räddningsplanen kräver lättnader av restriktioner för export av rå nickelmalm från Nya Kaledonien. De vill hellre vidareförädla mer nickelmalmen på plats för att öka dess exportvärde.

Grundaren av självständighetspartiet Souveraineté calédonienne, Ronald Frère, har gått så långt att han har kallat planen för en ”kolonial pakt för återtagande av Nya Kaledoniens råvaror”. Ett annat första tecken på missnöje med räddningsplanen var de vägblockader som uppretade lokalbor satt upp vid nickelanläggningarna, och sedan dess har oroligheterna eskalerat.