Peab ska påla hamnutbyggnad med återvunnet stål

Pålningen i hamnen är i full gång. Copyright: Petri Suonpuro
Den volym återvunnet stål som SSAB levererat till Peabs projekt i hamnen räcker till cirka en fjärdedel av pålarna. Foto: Peab SSAB Zero

Under tisdagen bjöds media in till visning av utbyggnaden av Port of Skellefteå. Representanter från Peab, Skellefteå kommun, Port of Skellefteå och SSAB fanns på plats när Peab blev först ut i grund- och anläggningsbranschen att använda pålar som producerats, ett stål tillverkat i stort sett utan fossila utsläpp.

Port of Skellefteå ska byggas ut och det nya hamnområdet ska bli 7 700 kvadratmeter stort för att kunna ta emot fler och större transporter.  Till utbyggnaden ska Peab använda pålar med SSAB Zero, ett återvunnet stål med låga fosilla utsläpp. Materialvalet minskar koldioxidutsläppen med cirka 80 procent jämfört med om samma pålar hade tillverkats med traditionellt stål, enligt Peab.

– Utvecklingen av det nya hamnområdet vid Port of Skellefteå kommer att ha en avgörande roll i samhällsomvandlingen och för de industrietableringar som sker här. Hållbarhetstänket är viktigt i alla delar av projektet och tillsammans med Peab vill vi bygga Sveriges mest hållbara kaj, säger Therese Bäckström Zidoli, funktionschef vid Skellefteå kommun, i ett pressmeddelande från Peab.

SSAB Zero är baserat på återvunnet stålskrot och producerat med el och biogas.