Rekordhögt kopparpris har kvar uppsida

Analytiker tror att vi kommer att få se priser på upp till 40 000 dollar per ton under de kommande fyra åren. Arkivbild.

Kopparpriset har stigit nästan 20 procent i år och nådde rekordnivån 11 000 dollar per ton nyligen. Men det finns kvar uppsida i metallen.

Kopparpriset kan öka till 40 000 dollar per ton under de närmaste åren, säger hedgefondförvaltaren Pierre Andurand till Financial Times.

– Vi går mot en fördubbling av efterfrågetillväxten på koppar på grund av elektrifieringen av världen, med elfordon, solpaneler, vindkraftsparker, såväl som för militär användning och datacenter," säger Pierre Andurand till Financial Times.

Andurand, en före detta Goldman Sachs-handlare som var med och grundade BlueGold Capital innan han lanserade Andurand Capital, förvaltar cirka 2 miljarder dollar i tillgångar.

– Jag tror att vi kan se priser på upp till 40 000 dollar per ton under de kommande fyra åren eller så. Jag säger inte att det kommer att stanna där på obestämd tid; så småningom kommer vi att få ett leveranssvar, men det leveranssvaret kommer att ta mer än fem år.