Finländsk gruvindustri och Anglo American satsar gemensamt på hållbar batteriproduktion

Exploateringsteam i finska skogar. Foto: Anglo-American

Finnish Minerals Group och Anglo American samarbetar för att utforska potentialen inom den finska gruvindustrin. Syftet är att stärka företagens förmåga att bygga en batterivärdekedja och etablera hållbar gruvdrift i Finland. Samarbetet kombinerar internationell erfarenhet och resurser med finsk expertis och förståelse för lokala förhållanden.

Inhemsk gruvdrift ger Finland möjlighet att erbjuda en stabil, säker och resurseffektiv källa till de metaller och mineraler som världen behöver för att minska koldioxidutsläppen. Finland är ett av få länder som investerar i hela batterivärdekedjan, från mineralutvinning till återvinning, och är väl positionerat för att möta den ökade efterfrågan på ansvarsfullt utvunna kritiska råmaterial.

Ansvarsfull gruvdrift och hållbar utveckling

Jani Kiuru, chef för råvaror på Finnish Minerals Group, säger:

– Att utforska gemensamma möjligheter med Anglo American är ett naturligt val för oss eftersom de redan är bekanta med den finska operativa miljön. Dessutom har företaget en lång historia inom gruvdrift och är en pionjär inom hållbarhet. Vi tror att detta samarbete stärker båda parter genom att kombinera lokal och global kunskap inom hållbarhet och teknologisk utveckling, vilket maximerar värdet av finska mineraler på ett ansvarsfullt sätt.

Alison Atkinson, projekt- och utvecklingsdirektör på Anglo American, tillägger:

– Finland är en mycket attraktiv investeringsdestination och har en stark tradition inom både gruvdrift och innovation. Vi ser fram emot att arbeta med Finnish Minerals Group för att utforska de många möjligheter som vårt avtal kan erbjuda. Detta avtal stärker ytterligare vårt engagemang för Finland samt för vårt Sakatti-projekt, en verklig polymetalisk malmkropp som är väl anpassad till Finlands och EU prioriteringar för kritiska mineraler.

Förstärker batterivärdekedjan i Finland

Finnish Minerals Group är ett holding- och utvecklingsbolag som är aktivt inom den finska gruvindustrin och i flera projekt inom batterivärdekedjan. Sokli-projektet, som ägs helt av Finnish Minerals Group, utvecklar den unika Sokli-mineralfyndigheten i Savukoski kommun i Lappland. I framtiden kan gruvan producera fosfat och sällsynta jordartsmetaller för Europas växande behov. Finnish Minerals Group

dotterbolag Terrafame producerar bland annat nickelsulfat och koboltsulfat. Bolaget har även en 20-procentig andel i Keliber, ett gruv- och batterikemikalieföretag som planerar att starta produktion av batterikvalitet litiumhydroxid år 2025.

Anglo American är ett av världens största gruvföretag med cirka 105 000 anställda och huvudkontor i London. AA Sakatti Mining Oy är Anglo Americans finska dotterbolag som är verksamt i Sodankylä. Sakatti är en rik multi-metallfyndighet med utmärkt prospekteringspotential för framtidens metaller. Förutom viktiga basmetaller som koppar, nickel och kobolt innehåller fyndigheten även platina, palladium, guld och silver.

Framtida möjligheter och investeringar

Samarbetet mellan Finnish Minerals Group och Anglo American är en strategisk satsning för att stärka den finska gruvindustrin och batterivärdekedjan. Genom att kombinera lokal och internationell expertis kan de två företagen skapa en hållbar och effektiv leveranskedja för de kritiska råmaterial som behövs för en grönare framtid.

– Detta partnerskap är ett betydande steg framåt i genomförandet av det nya polska AP1000-kärnkraftsprojektet i Lubiatowo-Kopalina. Detta samarbete markerar ett betydande framsteg i Polens strävan att stärka sin energikapacitet genom kärnkraft, säger Jani Kiuru.

Med denna satsning är Finland på god väg att bli en ledande aktör inom hållbar gruvdrift och batteriproduktion, vilket bidrar till att möta den globala efterfrågan på hållbara energilösningar.

Källa Kaivosuutisia /Yle Uutiset