E-Mobility ska utveckla mobila laddare för Boliden

Techlösningen som just nu utvecklas är en mobil laddstation i form av laddcontainer som är anpassade för underjordsmiljön i gruvor. Foto: Soltech/Boliden/Tomas Westermak

Det Borlängebaserade techbolaget E-Mobility har tecknat ett avtal med Boliden för utvecklingen av mobila laddstationer för batteridrivna gruvmaskiner i Bolidens gruva i Kristineberg.

Avtalet innebär initialt tre laddstationer.

E-Mobility är ett bolag inom koncernen Soltech Energy är en helhetsleverantör som utvecklar, säljer, installerar och optimerar solenergilösningar för sina kunders behov.

Techlösningen som just nu utvecklas är en mobil laddstation i form av laddcontainer som är anpassade för underjordsmiljön i gruvor. Lösningen ska vara enkel att flytta i takt med att gruvan successivt byggs ut. Satsningen är en del av Bolidens fokus på att bygga ut sin laddinfrastruktur för komma ett steg närmare att förverkliga framtidens helt elektriska gruva.

– Vi är mycket glada över förtroendet att genomföra en produktutveckling som ställer höga krav på innovation och teknisk kompetens. De mobila laddstationerna för gruvmaskinerna kommer att spara massor av tid, plats och skapa en smartare laddinfrastruktur i gruvsystemet. Det skulle förvåna mig om inte fler metall- och gruvaktörer började kika på den här typen av techlösning och går i Bolidens fotspår framöver, säger Martin Götesson, vd på E-Mobility, i ett pressmeddelande.