Rotator: - 40 år av samarbete med japanska Hitachi

För att fira dessa två milstolpar inbjöd Vandakontoret i Finland nyligen en auktoritativ grupp gäster från Hitachi, ledd av VD:n för Hitachi Construction Machinery (HCM), Kotaro Hirano. I sitt tal gratulerade han Rotator och tackade varmt personalen för deras långsiktiga och framgångsrika arbete. Foto: Rotator Oy

Rotator Oy grundades 1954, så nu firar denna maskinverkstad, som representerar flera olika maskinmärken, redan sina 70 år i maskinverkstaden, skriver tidningen Konepörssi. Förra året markerade också 40 år av samarbete med det japanska företaget Hitachi.

Rotator är bland annat känt för sin kundorientering och omfattande eftermarknadstjänster. Inom den finska gruvindustrin har Rotator och Hitachi ett gediget fotfäste.

Anledning att fira

Rotator Oy, speciellt känd för sina Hitachi schaktmaskiner, firar i år sitt betydande och härliga 70-årsjubileum. Förra året hade samarbetet mellan ovan nämnda parter redan pågått i 40 år, så det finns anledning att fira. I mitten av maj fick Vandakontoret äran att ta emot flera Hitachi-chefer.

Personalen samlades för ett gruppfoto med gäster.
När Rotator började arbeta med Hitachi 1984 hade man redan erfarenhet av ett annat maskinmärke. Återförsäljaren hade länge maskiner från International Harvester Co. Hitachi hade redan etablerat ett eget säljbolag i Europa i början av 70-talet, så märket var redan bekant.

Den allra första grävmaskinen av Hitachi-märket som levererades till Finland var UH 081 med en bandbas som vägde 18,5 ton. Den köptes av Karkkilan Kaivuu-ja Kuljetus Oy i april 1983. Under det första året levererade Rotator totalt 10 Hitachis. Redan 1988 nådde samarbetet mellan Rotator och Hitachi en betydande milstolpe. Den 200:e sålda Hitachi eller EX300LC grävmaskinen överlämnades till kunden vid den tiden.

Den djupa lågkonjunkturen i början av 1990-talet förde också varumärket Fiat-Hitachi till Rotator, som hade representerats av Työväinen. Den och Hitachi såldes sida vid sida i tio år. 2002 etablerade Hitachi en monteringsfabrik för grävmaskiner i Amsterdam, där den fortfarande är i full drift. Där monteras grävmaskiner från 10 till 50 ton, både med bandplattformar och med hjul.

Fortsatt samarbete

- Vi kommer att fortsätta att betjäna våra europeiska kunder från fabriken i Amsterdam. Japan kommer att vara nyckelkomponenterna i monteringen. I framtiden är planen att ta med ny teknik till tillverkning och montering. Fabriksutrustning på maskiner kommer också att fortsätta att öka i framtiden", säger Francesco Quaranta, Hitachis nya VD med ansvar för den europeiska verksamheten. Han har haft sin tjänst i ett halvår.

Stark i gruvorna

Och som redan nämnts har Rotator och Hitachi ett starkt fotfäste i gruvor globalt, men även i Finland. Rotators investeringar i denna sektor har varit starka.

Rotator började sälja grävmaskiner som vägde mer än 100 ton i slutet av 90-talet. Den första Hitachi EX 1100 i viktklassen 110 ton levererades 1998 till E. Hartikainen Oy vid Siilinjärvigruvan.

En betydande affär på gruvsidan slöts 2022. Vid den tiden började Terrafame Oy uppdatera sin äldre Hitachi EX3600-6 och EH3500ACII-utrustning för Sotkamogruvan. De nya modellerna är märkta EX3600-7 i grävmaskiner och EH3500AC-3 i stenbilar. I slutet av detta år kommer Terrafame att ha de två tidigare nämnda grävmaskinerna och åtta stenbilar i bruk.

Levererades kabelklara

- Användningen av elektricitet som kraftkälla ökar också i gruvors lastmaskiner. Cirka 20 procent av grävmaskinerna på 250 ton och uppåt levereras så kallade kabelklara. Trycket för att minska koldioxidavtrycket inom gruvindustrin är globalt.

- Till exempel har en koppargruva i Bulgarien redan fem 260-tons Hitachis, som drivs av el, säger försäljningschefen Malcolm Edwards.

Enligt honom tillfrågas även mindre 120-tons grävmaskiner om möjligheten till eldrift.

- Inom en snar framtid kommer den första helelektriska Hitachi stenbilen att börja arbeta vid en koppargruva i Zambia. Det är en stenbil byggd för testbruk, ännu inte masstillverkad.

Akut behov av gruvor

Edwars och Sami Laitila, direktör med ansvar för gruvkunder i Finland från Rotator, är överens om att det är akut behov av fler gruvor i Europa. Beroendet av mineraler som importeras från annat håll ska minskas redan enligt EU:s riktlinjer.

– Att etablera en gruva i Finland är en lång process, som definitivt borde påskyndas på något sätt, säger Laitila.

Rotator Oy:s omsättning 2023 var 89,6 miljoner euro, där ökningen jämfört med föregående år var 2,5 procent. Det finns cirka 160 anställda. Bolagets VD är Janne Kristian Wartiovaara.

Källa: Koneporssi