Rio Tinto investerar miljarder i koldioxidsnålt stål

BioIron uppfanns av Rio Tintos team för avkolning av stål efter ett decennium av forskning. Foto: Copyright © 2023 Rio Tinto"

Rio Tinto kommer att investera 143 miljoner amerikanska dollar på en forsknings- och utvecklingsanläggning i västra Australien för att utvärdera effektiviteten hos företagets lågkolhaltiga tillverkningsprocess, BioIron.

Utvecklingen av BioIrons forskning- och utvecklingscenter, söder om Perth i Australien, följer på framgångsrika försök med järnframställningsprocessen i en småskalig pilotanläggning i Tyskland.

BioIron använder rå biomassa och mikrovågsenergi i stället för kol för att konvertera järnmalm till metalliskt järn.

”I kombination med användning av förnybar energi och kolcirkulation genom snabbväxande biomassa, har BioIron potential att minska koldioxidutsläppen med upp till 95 procent jämfört med den nuvarande masugnsmetoden”, skriver Business Insider i ett pressmeddelande.

BioIron-anläggningen kommer husera en pilotanläggning som blir tio gånger större än sin föregångare i Tyskland. Det blir första gången den innovativa ståltillverkningsprocessen testas i semi-industriell skala, med kapacitet att producera ett ton direktreducerat järn i timmen. Piloten ska tillhandahålla data för att bedöma hur tekniken kan skalas upp till en större demonstrationsanläggning.

Rio Tintos järnmalmschef Simon Trott kommenterar:

– Världen behöver lågkolhaltigt stål för att nå nettonollmålen och vi arbetar för att förverkliga detta genom att hitta bättre sätt att förvandla våra Pilbara-malmer till stål.