Blastr Green Steel säkrar finansiering för stålprojekt

Finansieringsrundan beskrivs som ett betydande steg mot att förverkliga  Blastrs investeringsprogram på flera miljarder euro för produktion av järnmalmspellets, järnsvamp och stål i global skala. Arkivbild.

Finska Blastr Green Steel meddelar att de framgångsrikt genomfört en finansieringsrunda med strategiska partners för att utveckla en integrerad europeisk stålvärdekedja med ultralåga koldioxidutsläpp, vars flaggskepp är stålverket som kommer att byggas i Ingå i Finland.

Cargill Metals, den tyska stålhandlaren Interfer Group, Tesi, Finlands statliga riskkapitalbolag och Blastrs grundare Vanir Green Industries deltog i finansieringsrundan med nytt aktiekapital. Kapitalet kommer att användas till projektutveckling  och tillståndsprocesser för stålverket i Ingå, samt för en pelletsanläggning i Nordeuropa som kommer att producera 6 miljoner ton högkvalitativa pellets årligen.

Finansieringen ska också  stödja organisationens uppbyggnad.

– Den framgångsrika första externa finansieringsrundan är ett betydande steg mot att förverkliga  Blastrs investeringsprogram på flera miljarder euro för produktion av järnmalmspellets, järnsvamp och stål i global skala, säger Mark Bula, koncerndirektör för Blastr Green Steel, i ett pressmeddelande.

– Det är alltmer brådskande att den globala stålindustrin levererar sina löften om lägre koldioxidutsläpp. Därför är vi mycket nöjda med den starka drivkraften och de framsteg som Blastrs nya ledning gjort för förverkligandet av en stålvärdekedja med ultralåga koldioxidutsläpp i Europa som en del av att utveckla en mer hållbar stålindustri. Våra kunder fokuserar alltmer på stålprodukter med lågt koldioxidavtryck och vi är fast beslutna att ta fram dessa stålprodukter till marknaden i stor skala,  säger Lee Kirk, vd för Cargill Metals.

Som en del av nästa utvecklingsfas kommer Blastr etablera partnerskap längs med hela stålvärdekedjan. Avtalen kommer bland annat att täcka leverans av stålteknologi och genom samarbetet med Cargill Metals leveranser av råvaror och råmaterial för pelletsproduktion samtförsäljning av överskottspellets samt logistik. Dessa avtal kommer att utgöra grunden för diskussioner med strategiska och finansiella partners för finansiering av byggandet av anläggningarna.

Ambitionen är att fatta slutgiltiga investeringsbeslut för både pelletsanläggningen och stålverket i början av 2026 och påbörja produktionen före 2030.