Sandvik får order i Portugal värd 340 miljoner kronor

Vid leveransen av den nya utrustningen kommer gruvbolaget Almina att ha en av de största Sandvikflottorna i drift i Europa. Foto: Sandvik

Sandvik har vunnit en större order avseende gruvutrustning för underjord från portugisiska distributören Cimertex, för leverans till det portugisiska gruvbolaget Almina Minas do Alentejo S.A. Ordern värderas till cirka 340 miljoner kronor.

Leveranser är planerade att påbörjas i det tredje kvartalet 2024 och pågå till och med 2025.

Ordern omfattar truckar, lastare samt borriggar för bergförstärkning och långhålsborrning. En majoritet av truckarna kommer att vara utrustade med automationssystem.

Ordern inkluderar även ett sjuårigt kontrakt för fulltäckande eftermarknadsservice för Almina.

— Det här avtalet intygar om styrkan i vår avancerade gruvutrustning och den väl bevisade kapabiliteten i våra automationslösningar för gruvdrift.  Vi är mycket nöjda över att fördjupa vårt långsiktiga samarbete med Cimertex, och för det fortsatta förtroendet från Almina.  Vi ser fram emot att stödja Almina i deras arbete för att förbättra effektiviteten och minska produktionskostnaderna i deras verksamhet, säger Mats Eriksson, affärsområdeschef för Sandvik Mining and Rock Solutions.

Ordern är ett led i Alminas plan att fördubbla nuvarande produktionskapacitet i Portugals iberiska pyritbälte. Vid leveransen av den nya utrustningen kommer Almina att ha en av de största Sandvikflottorna i drift i Europa.