Finländskt företag bygger ny gruva i Grekland

Tapojärvi är ett 70-årigt familjeföretag som erbjuder gruv- och fabriksservice samt cirkulära ekonomilösningar. I Finland är företaget känt bland annat som ägare av det omstridda Hannukainen-gruvprojektet. Tapojärvi verkar i nio olika gruvor i Finland och sysselsätter nästan 900 personer. I år tilldelades Tapojärvi priset Årets Cirkulära Ekonomi. Företaget har även verksamhet i Sverige och Italien. Foto: Tapojärvi

Gruvserviceföretaget Tapojärvi, med huvudkontor i Torneå, har hållit låg profil om sitt nya projekt, men företagets webbplats avslöjar att de söker personal till en gruva i Grekland.

Tapojärvi oy:s webbplats visar att företaget förbereder en ny underjordisk gruva på Halkidikihalvön i norra Grekland. Det söks nu många gruvexperter till den grekiska gruvan, vilket tyder på en betydande expansion.

- Tapojärvi har ännu inte offentliggjort fler detaljer, men företaget som verkar i Grekland heter Tapojärvi Hellas, framgår det på webbplatsen.

Ovanligt

Kaivosteollisuus ry:s  verksamhetschef Pekka Suomela kommenterar att det är ovanligt för ett finländskt företag att vara involverat i gruvverksamhet utanför Norden.

- Det här är en imponerande prestation av Tapojärvi. Finsk gruvverksamhet har tidigare varit aktiv i Sverige och Norge, men i övriga Europa är det sällsynt. Under 1980- och 1990-talen var det dåvarande Outokumpu verksamt i flera länder, inklusive Sverige och Irland, säger Suomela.

Tapojärvis framtidsplaner

Tapojärvi har stora ambitioner med sitt nya projekt i Grekland. Genom att etablera Tapojärvi Hellas och rekrytera specialister inom gruvdrift planerar företaget att stärka sin närvaro i Europa och expandera sitt erbjudande av hållbara gruvlösningar. Företaget ser en betydande tillväxtpotential i den grekiska marknaden och hoppas kunna bidra till den lokala ekonomin genom att skapa nya arbetstillfällen och främja teknologisk utveckling inom gruvsektorn.

Lång tradition

Tapojärvi har en lång tradition av innovation och hållbarhet inom gruvindustrin. Deras erfarenhet av att hantera komplexa projekt och engagemang för miljömässig hållbarhet har gjort dem till en pålitlig partner både i Finland och internationellt. Genom att fortsätta investera i ny teknologi och utveckla sina tjänster strävar Tapojärvi efter att sätta nya standarder för gruvdrift och cirkulär ekonomi.

Företagets satsning på Grekland är ett viktigt steg i deras strategiska plan att utöka sin globala räckvidd och inflytande. Med ett starkt fokus på hållbarhet och innovation är Tapojärvi väl positionerat för att möta framtidens utmaningar inom gruvindustrin och bidra till en mer hållbar och effektiv resursanvändning.

Källa: Yle Uutiset