”Rodium är årets bäst värdeutvecklande metall”

Priset på rodium har gått upp sedan årsskiftet 2018-2019 med 55 procent. KÄLLA: KITCO

- Priset på rodium har gått upp sedan årsskiftet med 55 procent utan att någon har lagt märke till det, skriver chefredaktören Luke Burgess, chefredaktören för tidningen Energy & Capital, i sin krönika.

Rodium ingår i en grupp metaller som kallas för platinagruppmetaller (PGM). Dessa metaller, som har likartade fysikaliska och kemiska egenskaper är platina, palladium, rutenium, iridium, osmium och rodium.

Rodium är en viktig industriell metall som används i speciella optiska instrument, i elektroniska instrument, turbiner och vid bearbetning av diamanter. Smycken, som är av ”vitguld” är guldsmycken som har blivit elektropläterade med rodium.

Rodium används dock primärt för katalytiska omvandlare. Det gäller speciellt trevägskatalysatorer som omvandlar bilarnas skadliga utsläpp av kolvätegaser till ämnen med lägre miljöpåverkan.

- Drygt 80 procent av all rodiumproduktion används i katalytiska omvandlare, påpekar Luke Burgess. Efterfrågan av rodium inom bilindustrin är därför en viktig faktor.

- Rodium är relativt sällsynt. Det är så sällsynt att ett helårs värde av den globala produktionen skulle kunde få plats på tre pickupers lastflak, betonar Luke Burgess.

Faktum är att det finns mindre än 10 gruvor runt om i världen som producerar någotsånär signifikanta mängder rodium. Och nästan alla dessa gruvor ligger i ett enda land, nämligen i Sydafrika.

Ingen av dessa gruvor producerar bara rodium. Liksom många andra metaller produceras rodium som en biprodukt i samband med större PGM-operationer.

- Det är ett problem att Sydafrika står för 80 procent av världens tillförsel av rodium, anser Luke Burgess

Under 2008 uppstod en brist på rodium på grund av gruvstrejker och rhodiumpriserna steg till drygt 10 000 dollar per uns eller 28,3 gram. Priserna kollapsade efter att de sydafrikanska gruvorna öppnades igen.

- Priset på rodium återhämtade sig lite efter prisfallet. Men rodium återvinns ofta från gamla katalysatorer. Och en ökning genom återvinning år 2008 ledde till ett överutskott på marknaden, vilket så småningom pressade priserna ner till 750 dollar per uns, skriver Burgess.

-  Under 2018 karakteriserades rhodiummarknaden av överskott. Men den växande efterfrågan på längre sikt förväntas ge ett underskott. Den senaste tidens prisökning är därmed en reaktion på ett förväntat kommande underskott, förklarar Luke Burgess.

- Men trots att rodiums utbuds- och efterfrågegrundval verkar solid och trots dess ibland astronomiska språng uppåt, med plötsliga priser på 10 000 dollar per uns, finns det ett stort problem när det gäller att investera i rodium, anser Burgess.

Bara för några år sedan var det nästan omöjligt att investera i rodium.

Nyligen tog företaget Baird Mint fram verkliga en- och fem uns rodiumtackor, samt mängder av tiondels-, en fjärdedels- och halv uns rodiumtackor.

Premierna för rodiumtackorna är dock skandalöst höga. Det innebär att man tvingas betala nästan dubbla marknadspriser.

För direkt inköp för fysiskt rodium finns en ETF tillgänglig. Deutsche Bank lanserade en rodium-ETF (LON: XRH0) redan 2011. DB:s ETF är garanterad till hundra procent av den fysiska metallen.

ETF står för Exchange Traded Fund vilket på svenska har översatts till börshandlad fond. (redaktionens anmärkning) Förenklat kan man säga att de börshandlade fonderna liknar en vanlig indexfond (låga avgifter) men handlas som en aktie (innebär ofta courtage).

Genom att köpa en enskild ETF kan man erhålla exponering mot ett specifikt land, region eller sektor, det vill säga riskspridning till en låg kostnad.

Men ETF handlas inte på någon av de amerikanska börserna, vilket innebär att det kan vara svårt för vissa att bedriva handel.

Just nu har börsen 3 månaders genomsnittlig daglig volym på 348 aktier per dag.

- Man bör jämföra detta med ett guld-ETF som SPDR Gold ETF (NYSEArca: GLD), som handlade nästan 9 miljoner aktier per dag med ett värde på över en miljard dollar, betonar Burgess i sin krönika.

Och när det gäller reserver av rodium, existerar det ingen ren eller någon så kallad primärmetalltolerans eftersom, som redan nämnts, produceras rodium endast som en biprodukt.

Stora aktuella rodiumproducenter:

Anglo American Platinum (JSE: AMS)

Norilsk Nickel (MCX: GMKN)

Impala Platinum (JSE: IMP)

Lonmin (LON: LMI)

Alla dessa företag har emellertid olika primärmetaller.

- Trots solid tillgång och efterfrågan, tror jag ändå inte att rodium är en bra investering på grund av likviditetsfaktorer och brist på bra investeringsplattformar, sammanfattar Luke Burgess.