Svensk industri samarbetar om framtidens fartyg

Bild: SSY

Swedish Steel Yacht AB (SSY) har tecknat ett samarbetsavtal med AGA Gas AB, Saab AB, AB Sandvik Materials Technology och Scania CV AB om produktion av ett prototypfartyg byggt i höghållfast rostfritt stål, "Projekt P16 Prototyp".

Prototypfartyget är en så kallad teknikdemonstrator som skulle kunna fungera som kustbevakningsfartyg, sjöräddningsfartyg eller civil transportbåt. Fartyget lämpar sig för såväl civil som försvarsverksamhet och har uttalade krav på hög styrka, låg vikt och låga underhållskostnader.

Prototypfartyget kommer att användas i marknadsföringssyfte i olika applikationer och där tekniken kan demonstreras i rätt förutsättningar.

Samarbetsavtalet syftar till en långsiktig utvärdering av material, design och produktionsteknik, liksom av Scanias nya marindiesel.

Det primära och gemensamma intresset är för SSY verifiering av bolagets patenterade design, konstruktions- och produktionsteknik av fartyg i avancerat höghållfast rostfritt stål. För AGA är det primära att tillhandahålla kompetens om svetsning och skärning samt högkvalitativa gaser. Saab bidrar med kunskap om och verifiering av ny material- och plattformsteknologi som komplement till existerande teknologi inom bland annat kompositområdet.

För Sandvik är det primära att tillhandahålla kompetens om avancerade rostfria stål och svetsteknik samt leverans av höglegerade material. Scania kommer att tillhandahålla och utprova en ny marindiesel, kallad D16.

Leverans av fartyget kommer att ske under första kvartalet 2017. Därefter kommer Saab att använda fartyget som en demonstrations- och utvecklingsplattform av huvudsakligen ny Saab-teknologi och nya förmågor inom det marina området.