Kinesiskt jätteguldfynd skakar om världsmarknaden

Foto: Wikimedia Commons

Ett kinesiskt jätteguldfynd har sänt chockvågor på världsmarknaden för guld i år. Men de nyupptäckta guldfyndigheterna räcker inte på långt när för att mätta ens den inhemska efterfrågan på guld, slår sajten mining-technologies fast i en analys av upptäckten och dess konsekvenser.

Kina står i dag för 30 procent av den globala efterfrågan på guld, enligt mineral-technologies.

– Konsumenterna i landet vill ha mer guld än inhemska gruvor kan tillhandahålla, delvis på grund av kulturella faktorer. Historiskt har guld använts som ett sätt för familjer att bevara sin rikedom och överföra rikedom mellan generationer. Det är ett av de äldsta finansiella instrumenten för att skydda sitt välstånd och öka sin förmögenhet över tid, säger KC Chang, seniorekonom på analysföretaget IHS Markit, till mineral-technologies.

Det var i mars i år som Shandong Gold, Kinas näst största guldproducent, meddelade upptäckten av en fyndighet i östra Kina som uppskattas innehålla 380 ton guld, vilket motsvarar 20 procent av landets guldreserver. Företaget uppskattar guldgruvans livslängd till 40 år.

Upptäckten kan få konsekvenser långt bortom Kinas gränser. Det kan först och främst minska Kinas import av guld, vilket i sin tur kan påverka guldflödena mellan länder och ökad prisvolatilitet på guldmarknaderna. På längre sikt kan det sätta ökad press på guldpriset, spår mineral-technology.