Jyske Bank: Oljepriset faller igen under 2018

Jyske Banks huvudkontor i Silkeborg, Danmark. Foto: Wikipedia, Kredit: Jyske Bank

Oljepriset stiger visserligen under årets första nio månader, men det kommer att dyka igen under fjärde kvartalet, förutspår danska storbanken Jyske Bank i en oljeprognos för 2018, som banken offentliggjorde onsdagen den 17 januari.

- Ett produktionsunderskott av råolja väntas fortsätta fram till tredje kvartalet 2018. Det bidrar till ytterligare en oljeprisökning på 75 dollar per fat (Brent), skriver banken.

- Efterfrågan på olja kommer att prägla marknaden i första hand fram till tredje kvartalet. Den globala tillväxten stabiliseras sedan i synnerhet på grund av långsammare tillväxt i Kina. Under det fjärde kvartalet förväntas ett produktionsöverskott, vilket pressar oljepriset tillbaka till 55 dollar, tror Jyske Banks analytiker.

Under de senaste veckorna har investerare drivit upp oljepriset - delvis på grund av avtalet om minskningar oljeproduktionen i OPEC-länderna och Ryssland.

Målet är att minska oljelager och bli av med den stora överproduktionen, förklarar Jyske Banks analytiker, som förväntar sig att oljemarknaden kommer att uppleva ett underskott under det tredje kvartalet 2018.

Samtidigt finns det för närvarande betydande framsteg i den globala ekonomin, som kännetecknas av god tillväxt, låga räntor och måttlig inflation.

- Vi tror att denna sweet spot kvarstår fram till mitten av 2018. Världsekonomin nådde därmed den övre delen av tillväxtkurvan under 2017, men kurvan förväntas att gå ned något under 2018", skriver Jan Bylov, Jyske Banks oljeanalytiker.

Enligt danska analytiker finns det dock en betydande risk att oljemarknaden kommer att bli utsatt för ytterligare prishöjningar inom kort, om det kommer nya överraskande och oplanerade produktionsstopp.

- Under 2017 var produktionsstabiliteten ovanligt hög, och en återgång till ”normalitet "innebär därför en risk för lägre oljeproduktion, vilket kan utlösa ett temporärt oljebrist, säger analysen.

Den 17 januari kostade ett fat europeisk referensolja, Brent, 68,90 dollar, medan en ton US WTI-olja handlades för 63,60 dollar.

Källa: Ritzaus