KTH-forskare förbättrar aluminiums korrosionsskydd

Foto: Alchemist-hp

Forskare vid KTH har studerat hur aluminium korroderar. De nya kunskaperna kan leda till bättre skyddande ytskikt genom till exempel nya sätt att anodisera aluminium. Vilket  i sin tur öppnar för aluminium som håller bättre i tuffa miljöer men också nya användningsområden för metallen.

Genom att använda sig av kvantmekaniska beräkningsmodeller har Claudio Lousada och Pavel Korzhavy studerat hur korrosion drabbar aluminium. De första stadierna när metallens yta oxiderar har analyserats och forskarna har gått igenom en rad olika varianter av atomstrukturer och de mekanismer som påverkar korrosionen. Därmed har bättre kunskap om aluminium erhållits.

– Kunskaperna är till stor nytta för att förstå hur aluminiumets yta blir skrovlig på grund av oxidation, och därmed defekt. Forskningsresultatet ökar förståelsen för hur bra och dåliga ytskikt på aluminium bildas baserade på oxidation. Vi kan därmed välja ut aluminium där atomerna bildar en fördelaktig ytstruktur så att en så homogen skyddsfilm som möjligt bildas vid oxidation, säger Claudio Lousada i ett pressmeddelande.

Claudio Lousada är forskare på institutionen för materialvetenskap vid KTH.