Marknaden för aluminium genomgår en utbudschock

Norsk Hydros aluminiumfabrik i Karmøy: Foto: Wikipedia, kredit: Michael Spiller

Sanktionerna mot ryska Rusal har skickat chockvågor till aluminiummarknaden, där metallpriset har stigit till det högsta sedan hösten 2011.

Aluminiumkontrakten ökade med fem procent på måndagen och ökade därmed med 20 procent till 2 382 dollar per ton sedan sanktionerna blev kända för en och en halv vecka sedan.

Enligt Bloomberg fortsatte prishöjningen till 2.429 dollar per ton under tisdag morgon den 17 april, och från analytikernivåer är det möjligt att priserna kan nå 3 000 dollar.

Det faktum att prisrörelser är en sällsynt händelse understryks av Reuters. På metallutbytet i London var priset upplagt 12 procent förra veckan - den största ökningen sedan aluminiumkontraktet lanserades 1987, enligt nyhetsbyrån.

Den kraftiga reaktion på grund av sanktionerna mot Rusal, ett av de största tillverkarna i aluminiummarknaden uteslöt bolaget från västvärldens handel och finansiella system, vilket skapade oro för en utbudschock.

Företaget producerade förra året sju procent av världens aluminium. På marknaden utanför Kina har Rusal en andel på 17 procent.

Metallproducenten står för sju procent av världsalluminiumoxidproduktionen, en faktor i aluminiumproduktion, med anläggningar i Irland och Jamaica.

Aluminiummarknaden befann sig redan under press efter att norska Hydro tvingades köra världens största aluminium- raffinaderi för halv maskin i Brasilien, där det nu rapporteras panikköp.