Kopparpriset har fallit 19 procent sedan toppen i juni

Koppartråd i fabrik. Foto: Creative Commons CC

Stigande handelsspänningar mellan USA och Kina har beskrivits som orsak till världens krashande kopparpriser. Bjarne Schieldrop i SEB tror ändå inte att det ligger så illa till med ekonomin som det kraftiga fallet kan indikera.

Kopparpriset är känt som en av de viktigaste indikatorerna på hur det fungerar med världsekonomin. Sedan pristoppen i juni, då ett ton koppar handlades för 7332 USD, har priset gått ner.

I mitten av augusti sjönk kopparpriset under 6000 dollar per ton. Ett par veckor senare fortsatte priset till cirka 5900 dollar, skriver norska Dagens Nåringsliv.

Analytiker Bjarne Schieldrop i SEB skriver att ökningen av aktiemarknaderna på både tillväxtmarknader och så kallade "utvecklade marknader" 2016 och 2017 var ett uttryck för mer synkroniserad global tillväxt. Något nytt ledde till en ökad global efterfrågan på både olja och koppar.

- Men det gick ner i januari-februari i år. Volatilitet, som hade varit mycket låg under mycket lång tid, exploderade, säger han.

Volatilitet är en term som används för osäkerhet och fluktuationer i en kurs.

Schieldrop anser att detta verkar vara början på en paus i den globala tillväxten.

"Sedan dess har" Emerging Market Equities "bara fortsatt att minska, medan S & P 500 har återhämtat sig. Kopparpriset hade en kortvarig topp på 7332 dollar per ton i början av juni, men om vi ser lite mer grovt ut, var det verkligen början på kopparens svaghet i januari och februari i år.

Att kopparpriserna faller igen har, enligt Schieldrop att göra med turbulenserna i Turkiet, liksom rädslan för att dessa kan sprida sig till andra tillväxtmarknader.

- Den senaste försäljningen är dock också resultatet av en konflikt i Escondida-gruvan i Chile som numera verkar vara nära lösning.

Schieldrop lyfter särskilt fram tre faktorer i världsekonomin som är negativa för framväxande ekonomier med många dollarräkningar, vilket i sin tur kommer att påverka kopparpriset negativt:

  • En ytterligare förstärkning av dollarn.
  • Högre dollarräntor.
  • Minskning av obligationsinköp från världens centralbanker.

- Det återstår att se hur illa det kan bli, säger Schieldrop. Han förväntar sig fortfarande att kopparpriset ska pressas längre ner på kort sikt om detta fortsätter.

- Men så länge detta inte utvecklas till en global recession, och vi tror definitivt inte på en sådan möjlighet, kommer kopparpriset knappast att gå ner till hinkens botten, säger han och förväntar sig ett kopparpriset kommer att ligga på 7375 dollar per ton år 2019.