Gruvbolaget Dragon Mining möter motvind i Finland

Dragon Mining borrar i finska Orivesi. Foto: Dragon Mining

Finländska demonstranter som protesterar mot guldgruvan i Kaapelinkulma i Valkeakoski har spärrat av vägen som leder till gruvan, berättar nättidningen Svenska Yle.

Demonstranterna kräver att gruvbolaget australiensiska Dragon Minings verksamhet avbryts och att det görs en ny miljökonsekvensbedömning av gruvverksamheten.

Rörelsen Rädda Kaapelinkulma! är särskilt oroad för hur verksamheten kan påverka grundvattnet och vattendragen, och därigenom få konsekvenser för invånarnas liv. Man vill också att olägenheter som buller och damm utreds.

Aktivisterna påpekar i ett pressmeddelande att det Australienägda och i Hongkong börslistade bolaget Dragon Mining har ett ytterst dåligt rykte.

Ryktet blev inte bättre av att bolaget inför listningen i Hongkong meddelade att de finska myndigheterna är så långsamma med sina tillstånd att gruvorna hinner tömmas på sina fyndigheter.

Finlands näringsminister Mika Lintilä blev, enligt Svenska Yle, upprörd när han hörde om Dragon Minings börsskryt om de finländska myndigheternas långsamhet i tillståndsfrågor. Han vill nu att Finansinspektionen granskar bolagets uttalanden.

Rädda Kaapelinkulma säger i pressmeddelandet att det är orimligt att finansspekulanter ödelägger livet för vanligt folk bara för att utvinna 300 kilogram guld ur gruvan.

Det är meningen att guldgruvan i Kaapelinkulma ska komma igång i vår, men Vasa förvaltningsdomstol behandlar som bäst ett besvär mot det miljötillstånd gruvan har fått.
Dragon Mining har två gruvor i Finland som redan är i gång. De finns i Orivesi och i Vittis.