Säkrare skrotning i Kirunagruvan med Epirocs nya hydraulhammare

SB452T används för skrotning i gruvor och tunnlar och är specifikt konstruerad för att hållas i upprätt läge. Fotograf: Anders Köhler

”Den enda hydraulhammaren som håller för uppgiften”, menar Urban Sandström som jobbar med skrotning i Kirunagruvan. SB452T från Epiroc har unika egenskaper som är specifikt anpassade för skrotning i gruvor och tunnel.

Efter sprängning uppstår lösa stenar som måste knackas bort för att säkra platsen, ett arbetsmoment som kallas skrotning och utförs med hydraulhammare. Rätt utrustning är avgörande av säkerhets- och tidsskäl.

Epiroc

Hydraulhammaren som klarar Kirunagruvan

Urban Sandströms Grävmaskiner grundades i Jokkmokk 2001 och arbetar i huvudsak med mekanisk bergsskrotning, borrning, sprängning, gräv, schakt och transporter. Man har god erfarenhet av hydraulhammaren SB452T som man använder för skrotning och rensning i Kirunagruvan.

- Ja, det är den enda hammaren som håller för uppgiften. Vi har provat andra från konkurrenter men de har inte hållit måttet, berättar Anders Köhler, verksamhetsansvarig på Urban Sandströms Grävmaskiner.

Unik hydraulhammare

Utförandet av hydraulhammare skiljer sig åt. Modell SB452T, där T står för tunnel, är framtagen av Epiroc och är unik i sitt slag. Den används specifikt för skrotning i gruvor och tunnlar. Nils Almkvist, försäljningschef för Hydrauliska Tillbehör på Epiroc, förklarar närmare:  

- Rent praktiskt kan man inte hålla en rät vinkel, då skulle allt rasa över maskinen som skrotar, och utgöra en risk för operatören. Men att arbeta med en hammare och driva den snett framåt underifrån är inte enkelt, menar Nils Almkvist. 

Konstruerad för upprätt läge

Till skillnad från andra hydraulhammare är SB452T konstruerad för att hållas i upprätt läge. Tack vare en sköld och krage vid spetsen kan vatten och grus rinna av och bort från hammaren. Dessutom kan man använda tryckluft och övertryck av fett, fetter som idag är miljövänliga. Hammaren är också utrustad med ett munstycke för vatten. Vattnet, som samlas upp, renas och pumpas upp igen i gruvan, är ofta syrahaltigt och aggressivt vilket ställer krav på att hammaren tål hårt slitage.

Urban Sandströms Grävmaskiner mycket nöjda

Urban Sandströms Grävmaskiner har följt utvecklingen av hammaren under tre generationer, från modell SB450 till SB452 och nu SB452 Tunnel.

- Vi köpte in den första varianten för åtta, nio år sedan. Den senaste är klart överlägsen, vi är väldigt nöjda, fastslår Anders Köhler.

Faktaruta

  • SB Tunnel finns i två modeller; SB302T och SB452T.
  • Hammaren används i Kirunagruvan och i princip alla andra gruvor i Sverige samt i tunnlar 
  • SB452 är en enklare modell och inte anpassad för arbete i tunnlar.
  • Hela SB serien tillverkas i Kalmar.