Ny rapport spår ljusare tider för aluminiumindustrin

Aluminiumsmältverk i Australien. Foto: Wongm/Wikimedia Commons

En ny rapport från forskningsanalysföretaget CM Group spår ljusare tider för aluminiumindustrin efter Covid-19-pandemin. Rapporten ”An Initial Assessment of the Impact of the Covid–19 Pandemic on Global Aluminium Demand” konstaterar att även om det är oundvikligt att efterfrågan på aluminium kommer att krympa i år kvarstår de långsiktiga drivkrafterna för aluminiumtillväxt efter pandemin. 

Rapporten som beställts av International Aluminium Institute (IAI) pekar på ett växande sug efter miljövänliga lösningar inom transport, infrastruktur, energi och livsmedelssäkerhet och där har aluminium en roll att fylla.

Aluminium är det mest återvunna och återvinningsbara av alla material, enligt rapporten. Aluminium kan återanvändas om och om igen med bibehållna mekaniska egenskaper. Cirka 75 procent av allt aluminium som någonsin producerats används fortfarande i dag, enligt rapporten.  

Rapporten visar också att aluminiumbranschen andas optimism. 83 procent av respondenterna svarar att de tror att pandemin bara kommer att ha kortsiktig inverkan på aluminiumförbrukningen och de flesta förväntar sig att Kinas ekonomi kommer att återhämta sig 2021.