Drönare kartlägger mineralresurser utanför Ludvika

Foto: AMKVO AB

De första testerna med drönare för geofysisk kartläggning har nu genomförts inom EU-projektet Smart Exploration. Flygningarna gjordes vid Blötberget utanför Ludvika och resultaten ser mycket lovande ut. Det skriver SGU, som deltagit i projektet.

Enligt SGU kan metoden med drönare spara både pengar, miljö och arbetstid.

Smart Exploration har testats på sex olika platser i Europa - i Sverige, Finland, Portugal, Grekland och i Kosovo. Ett av SGU:s bidrag till Smart Exploration är att i samarbete med Uppsala Universitet och AMKVO AB utveckla två geofysiska mätsystem som kan användas tillsammans med mindre obemannade luftfarkoster, så kallade drönare.

Förra veckan genomförde SGU och AMKVO AB intensiva tester med båda mätsystemen. Mätningarna täckte ett område på cirka 1,1x1,8 km med ett flyglinjeavstånd på 100 m.

Mätresultaten i form av kartor och 3D-modeller visar variationer i markens magnetiska och elektriska egenskaper ner till ett par kilometer djup. Resultaten kan bland annat användas till kartläggning av berggrundsgeologi, mineralresurser, grundvatten, jorddjup och förorenade marker.  

SGU planerar att utföra ytterligare tester med drönarsystemen under hösten.