Indien vill privatisera sina kolgruvor

Kolkraftverk i Indien. Foto: Ashish.prajapati90 

Indiens regering vill locka investerare till landets kolgruvor. Regeringen ledd av premiärminister Narendra Modi har inga planer på att minska landets kolberoende – tvärtom har man siktet inställt på att en dag kunna exportera kol genom att utveckla kolindustrin. Men privatiseringsplanerna hotar att torpederas av strejker och protester.

– Vi frigör kolet från decennier av instängning, sade premiärminister Narendra Modi med en anspelning på Covid-19-pandemin enligt nyhetsbyrån RFI.

I mitten av juni i år bjöd regeringen ut 41 kolgruvor till försäljning. Det motsvarar en tredjedel av landets kapacitet. Syftet är att få investerare att utveckla kolindustrin. Indien är redan den andra största kolproducenten i världen och bara tre länder har större kolreserver. Ändå måste Indien importera kol, så stort är landets beroende av kol för att producera el.

Men privatiseringen sker inte friktionsfritt. Strejker i kolgruvor har lett till minskad produktion och befolkningen i vissa regioner har uttryckt oro för ökade föroreningar, då tröskelnivåerna för hur mycket stoftpartiklar som får släppas ut nyligen tagits bort.

Andra regioner, som delstaten Jharkhand, har protesterat mot denna privatisering i högsta domstolen, då de menar att den sker vid ett olämpligt tillfälle, mitt under Covid-19-pandemin då investeringsviljan är rekordlåg. Kort sagt anklagas regeringen i New Dehli för att sälja ut de indiska tillgångarna till vrakpris.

Källa: RFI