Koppar dödar coronaviruset på rekordtid

Kopparbeklädda ytor i sjukhusmiljö. Foto: Medical University of South Carolina

Om coronavirus hamnar på kopparbeklädda ytor dör det snabbt och går inte att detektera efter fyra timmar. På ytor av plast eller rostfritt stål kan det däremot överleva i upptill fyra dagar. Enligt det amerikanska prospekteringsföretaget Evrim Resources finns en studie som visat att koppar kan minska infektionsrelaterade sjukdomar i sjukvården med 58 procent.

Man kan fråga sig varför koppar inte används oftare på ytor som människor ofta kommer i kontakt med, till exempel dörrhandtag och hissknappar, åtminstone inom sjukvården och restaurangbranschen. Enligt Evrim Resources finns flera tänkbara orsaker till det.

Bland annat en spridd vanföreställning att koppar skulle vara giftigt. En annan är att amerikanska Center for Disease Control inte med säkerhet kunnat säga att Covid-19 sprids via kontakt med kontaminerade ytor.

Dessutom är koppar ett dyrt och stöldbegärligt material. Det kräver också frekvent och kostsamt underhåll då koppar lätt får en grönaktig patina, vilken visserligen inte minskar dess dödande mikrobiella effekt men som ger ytan ett mindre fräscht utseende än rostfritt stål.