Provborrningar vid Siljansringen nu nere 462 meter under mark

Produktionsbrunn 4 där man borrat 462 ner i marken. Foto: Igrene

Prospekteringsföretaget Igrene, som hoppas de kommer att hitta enorma gas- och oljefyndigheter i Siljansringen, meddelar att de nu borrat sig ner 462 meter under mark.

Problem ovan och under jord har dock fördröjt borrstarten, vilka Igrene beskriver i detalj: 

”Borrsträngen fastnade halvvägs ner i hålet. Vi lyckades efter ett par timmars arbete komma loss och drog upp borren från hålet. Vid detta arbete lossnade en klämback från riggen, som olyckligtvis åkte ner i borrhålet. Det tog en vecka innan vi lyckades få upp klämbacken ur hålet. Därefter lodade vi hålet, för att säkerställa en fortsatt borrning, utan att åter fastna vid samma djup. Borrningarna kunde nu återupptas. Vid nedsättningen av borrsträngen, släppte borrsträngen från riggens hållare och for ner till botten av borrhålet. Vi lyckades få tag i borrsträngen och fick upp den på första försöket. All utrustning kontrollerades återigen, efter att hela borrsträngen var urtagen ur hålet.”

Vid borrning cirkuleras ca 1200 liter/minut rent vatten ner genom borrsträngen, med ett tryck av ca. 120 bar.

I juli har Bergsstaten förelagt Igrene om kompletteringar avseende Igrenes ansökan om bearbetningskoncession och Igrene har översänt yttrande samt kompletteringar, inom angiven tidsram.

Fakta: Siljansringen

Siljansringen i Dalarna är resultatet av ett meteoritnedslag för 377 miljoner år sedan. Det är Europas största meteoritkrater.

Igrene har upptäckt gasfyndigheter på flera platser i Siljansringen. Ett stort antal provborrningar har genomförts och i flertalet av dessa hål förekommer kraftiga flöden av ren metangas.

Arbetet med att försöka fastställa hur stora gasvolymer det handlar om pågår.

Bolaget har undersökningstillstånd för gas och olja inom mycket stora områden av den del av Siljansringen som ligger utanför nedslagskratern där förutsättningarna för att hitta lock, som håller gasen instängd, är goda.

Källa: Igrene