De här är finalister i Swedish Mining Innovation Award 2020

Det står nu klart vilka som är de tre finalisterna i Swedish Mining Innovation Award 2020. Priset som instiftades 2019 delas ut av det nationella strategiska innovationsprogrammet Swedish Mining Innovation, och belönar något som är innovativt och till stor nytta för gruvindustrin.

 

De tre finalisterna är Orexplore för deras röntgenteknologi för borrkärnor, Widefind för deras positioneringssystem för människor och utrustning samt Minalyze för deras skanner av stora volymer borrprover. Samtliga innovationer för branschen mot en ökad effektivitet vilket påverkar både hållbarhet och lönsamhet, framhåller juryn.

 

”Två av finalisterna, Orexplore och Minalyze, har innovationer som bidrar till att kartlägga och bedöma fyndigheter på ett mer effektivt sätt än vad som görs idag. Det här är en utmaning för gruvbolag runt om i världen och marknaden för dessa innovationer är stor. Den tredje finalisten Widefind har en unik lösning som möjliggör en väldigt noggrann positionering av både människor och tillgångar under jord, något som är oerhört viktigt både ur ett säkerhets- och effektivitetsperspektiv. Även här bedöms marknaden vara stor och internationell”, skriver juryn i ett pressmeddelande.

 

- Samtliga finalister bidrar på ett väldigt fint sätt till att sätta svensk gruvinnovation på den internationella kartan. Att juryn valt två finalister med liknande tillämpningsområde, Orexplore och Minalyze, visar på att området är oerhört viktigt och dessa innovationer kompletterar varandra på ett bra sätt, säger Jenny Greberg, programdirektör Swedish Mining Innovation tillika juryns ordförande.

 

- Sammanfattningsvis vill jag säga att väldigt många imponerande innovationer nominerades till årets pris. Det känns som att årets tema på de nominerade innovationerna var smarta lösningar på väl avgränsade problem som däremot gör stora förbättringar inom industrin. Vi ser även ett genomgående tema att lyckade innovationer kommer ur vår svenska samverkansmodell. Många av de nominerade innovationerna har tagits fram i samverkan mellan olika typer av aktörer, säger Jenny Greberg.

 

Juryn består av ordförande Jenny Greberg, programdirektör Swedish Mining Innovation, Lennart Evrell, styrelseledamot SCA, Svenskt Näringsliv, ICA och Epiroc, Maria Sunér Flemming, VD Svemin och Margareta Groth, enhetschef Industriell utveckling, Vinnova.