Orica och Epiroc lanserar automationsprototyp för gruvindustrin

Foto: Orica
Bild: Orica

Orica och Epirco meddelar att de framgångsrikt utvecklat en prototyp som de menar kan bli världens första halvautomatiserade leveranssystem för sprängämnen.

”Kunder i den underjordiska gruvindustrin kan se fram emot en säkrare, effektivare och mer produktiv sprängning redan i slutet av 2021 när Orica och Epiroc lanserar Avatel, det första i sitt slag, ett industridrivet leveranssystem av sprängämnen under de kommande veckorna”, skriver Orica i ett pressmeddelande.

Avatel ska innebära ett helt nytt sätt att närma sig sprängningsoperationer genom att eliminera exponering för laddningspersonal. Lösningen gör det säkert för en operatör att i hytten utföra laddningscykeln samtidigt som man minskar kostsamma, tidskrävande och ibland ineffektiva kontroller för att hantera riskerna för personal som arbetar i ett av de högsta riskområdena i en underjordisk gruva.

Oricas Chief Commercial and Technology Officer Angus Melbourne säger:

– Gruvbranschen går snabbt mot en digitalt integrerad och automatiserad framtid, och Avatel kommer att uppfylla vår gemensamma vision om att utveckla säkrare och mer produktiva spränglösningar. Att uppnå denna betydande utvecklingsmilstolpe, trots COVID-19-störningar, visar styrkan i vårt samarbete med Epiroc och vår kollektiva förmåga att leverera gruvdriftens framtid."

Epirocs underjordschef Sami Niiranen säger:

– Med detta partnerskap fortsätter vi att höja säkerheten genom att kombinera världsledande teknik som kommer att göra skillnad i underjordiska gruvor. Avatel-prototypen representerar det första steget mot autonom laddning - ett viktigt steg i resan mot säkrare och mer produktiva sprängningsoperationer under jord. Vi ser fram emot att ge denna banbrytande lösning till kunder över hela världen.

En viktig möjliggörande teknik för Avatel och Oricas automatiseringsvision ärWebGen, ett trådlöst initieringssystem.

Avatel är byggd på grunden av Epirocs Boomer M2 och integrerad med Oricas senaste sprängämnesteknologi. Den är en semi-autonom och fullt mekaniserad laddningslösning som gör att en enda operatör kan genomföra hela laddningscykeln.