Ny ordlista för ädelmetaller – med 1084 ord

Silverservis. Foto: Jean-Pol Grandmont/Wikimedia Commons

Silversmeden och pedagogen Staffan Nilsson i Falun har redigerat en ordlista med 1 084 ord och förklaringar för arbetet med ädelmetall, ett arbete som tagit honom 40 år. Det skriver Nya Ludvika Tidning. Boken heter "Ordbok för arbete med och beskrivning av föremål av ädelmetall" och är utgiven av Kulturpoolen 2021.

Många av orden som finns med i ordlistan är ålderdomliga och de är inte längre i bruk.

Staffan Nilsson har varit noga med att förklara alla orden. De är också på ett eller annat sätt verifierade. Men det har inte alltid varit möjligt att hitta deras ursprung.

–  Men jag lärde mig snart att vi haft starka influenser från öster, Baltikum och Tyskland, och västerifrån, från främst Norge. Men även detta har ibland varit svårt att leda i bevis och jag är ju ingen språkvetare, säger Stafffan Nilsson till Nya Ludvika Tidning.

En drivkraft i ordsamlandet har varit att dokumentera smidesarbetet:

- Det här yrket är i ett slags förflackning där fler och fler löder ihop prefabricerade delar och det är tråkigt att det kanske är på utdöende om några generationer, säger han vidare.

Jernkontoret har varit med och stöttat projektet med bidrag för själva produktionen, eftersom arbetet betraktas som bergshistorisk forskning av dem.