Kongo-Kinshasa förbjuder export av kobolt och koppar

Narcisse Kabuld, kranoperatör med det första kopparkoncentratet från gruvan Kamoa-Kakula i Kongo-Kinshasa. Foto: Ivanhoe Mines

En order skickades på onsdagen ut till gruvbolag i Kongo-Kinshasa med innebörden att all export av kopparkoncentrat och kobolt förbjuds. Det uppger Fastmarkets.

Fastmarkets har bekräftat informationen med tre gruvbolag som utvinner koppar och kobolt i landet.

För närvarande kan de lastbilar som transporterar koppar och kobolt korsa gränsen, och inget datum för när ordern ska träda i kraft har uppgetts.

Ordern kommer bara någon vecka efter att gruvbolaget Ivanhoes Mines började producera kopparkoncentrat i sin Kamoa-Kakula-gruva, flera månader före tidplan för att utnyttja det gynnsamma läget på marknaden då koppar just nu handlas för rekordpriser.

Gruvan beräknas kunna producera 3,8 miljoner kopparmalm om året med en halt på över 6 procent koppar under de närmaste fem åren.

Kanadensiska Ivanhoe Mines säger att deras gruva kommer att bli världens andra största koppargruva i full drift. I gruvindustrin är uppstarten av gruvan en stor händelse då flertalet koppargruvor är flera decennier gamla och få nya fyndigheter gjorts på senare år.