Exportförbud kan leda till global brist på koppar och kobolt

Invigningen av Ivanhoe Mines nya gruva i Kongo-Kinshasa: Foto: Ivanhoe Mines

Exportförbudet för kopparkoncentrat och kobolt från Kongo-Kinshasa kan leda till global brist på dessa metaller. Det skriver branschsajten Mining.com. Kongo-Kinshasa (Demokratiska Republiken Kongo) är världens största koboltproducent och Afrikas största exportör av koppar.

Bakgrunden till exportförbudet som trädde i kraft förra veckan är att landet vill uppmuntra gruvbolag att bearbeta och förädla mer av malmen lokalt. Liknande förbud har utfärdats flera gånger tidigare det senaste decenniet.

Lagen medger dock en lång rad undantag och kanadensiska Ivanhoe Mines som nyligen startade upp en koppargruva av megaformat, Kamoa-Kakula, tror inte att exportförbudet kommer att påverka deras verksamhet.

– Reglerna medger att ett undantag kan motiveras av ett antal olika skäl, säger dotterbolaget Kamoa Coppers vd och finansdirektör Marna Cloete i ett uttalande.

Bristen på smältverkskapacitet i landet är ett sådant godtagbart skäl.

Ivanhoe Mines meddelar dock företaget kommer att utnyttja lokal smältverkskapacitet så långt det är möjligt och utvärderar även möjligheten att bygga ett eget smältverk för att tillverka kopparblister och anodmaterial.