Kan covid-19 ha uppstått i en nedlagd koppargruva?

Bild: Wikimedia Commons

En nedlagd koppargruva i distriktet Tongguan i sydvästra Kina har blivit högintressant i jakten på var Covid-19 uppstod, rapporterar Wall Street Journal.

År 2012 blev sex gruvarbetare mystiskt sjuka med lunginflammationsliknande symtom efter att ha varit inne i gruvan för att sanera den från guano från fladdermöss. Tre av gruvarbetarna dog senare.

Kinesiska forskare från Wuhan Institute of Virology har nu undersökt gruvan. Efter att ha tagit prover från fladdermöss i den identifierades flera nya koronavirus, enligt WSJ.

Vad som ursprungligen avfärdades som en konspirationsteori - att viruset som orsakar covid-19 kan ha läckt ut från ett laboratorium i staden Wuhan – tas nu på allvar igen och forskare intresserar  sig för den nedlagda koppargruvan som platsen för pandemins nollpunkt, för att få svar på obesvarade frågor om gruvarbetarnas mystiska sjukdom och död och den möjliga länken till pandemin. Det skriver Reuters.

Redan i juli 2020 kom en rapport ”Independent Science News: A Proposed Origin for SARS-COV2” som spekulerade kring att Covid-19 inte alls hade sitt ursprung på en djurmarknad i Wuhan utan i den ovannämnda koppargruvan genom att gruvarbetarna varit i kontakt med fladdermöss.