LKAB ska testa batteridrivna fordon i sin järnmalmsgruva i Kiruna

Foto: Sandvik

LKAB kommer att testa den batteridrivna eltrucken Sandvik TH550B och den batteridrivna ellastmaskinen Sandvik LH518B. Det meddelar Sandvik som inlett ett samarbete med LKAB för ett gemensamt 12-månaders test av tredje generationens batteridrivna fordon (BEV).

–Elmotorerna förbättrar arbetsvillkoren och förarkomforten samtidigt som de ställer väsentligt lägre krav på ventilationen, tack vare avsaknad av avgaser och att de avger mindre värme, färre vibrationer och lägre bullernivå, säger Andreas Östdahl, Key Account Manager, Sandvik Mining and Rock Solutions, i ett pressmeddelande.

Testern sker inom ramen för samarbetsprojekten SUM (Sustainable Underground Mining) med ABB, Combitech, Epiroc och Sandvik, i syfte att utforma en ny global standard för säker, koldioxidfri och kostnadseffektiv gruvdrift på stort djup. Dessa lösningar kommer bland annat att förlita sig på sådan teknik som automation och elektrifiering.

–Vi ser fram emot att få ta emot maskinerna och börja testa dem. Det är viktigt för oss att komma igång med dessa tester eftersom vi efterhand kommer att övergå till koldioxidfri utrustning i våra gruvor. Batteridriven och autonom elutrustning kommer utan tvekan att spela en avgörande roll i att säkerställa högre produktivitet och större säkerhet i LKAB:s gruvor under de kommande åren och decennierna, säger Per Brännman, gruvchef i Malmbergets underjordiska gruva.