SSAB övervakar processkran med onlinesystem från SPM

Utlastning och leverans vid valsverket i Borlänge. Bild: SSAB

SSAB:s valsverk i Borlänge har investerat i onlinesystemet Intellinova Parallel EN från företaget SPM för tillståndskontroll av en produktionskritisk processkran vid utlastningen.

Mätsystemet består av två enheter av SPM:S onlinesystem Intellinova Parallel EN med åtta parallellmätande kanaler, fyra varvtalsingångar och fyra digitala in/utgångar. Till den mätenhet som övervakar kranens lyftenhet har anslutits åtta accelerometrar, medan det till mätenheten för drivhjul på åkvagn kopplats fyra stycken. Accelerometern DuoTech kombinerar vibrations- och stötpulsmätning i samma sensor.

Målsättningen är att ge tydliga och pålitliga mätresultat för tidig upptäckt av nedsatt mekanisk kondition och smörjkondition.

”Tillståndskontroll på processkranar kan vara problematiskt då körtiderna endast medger mycket korta mätfönster. Parallella mätkanaler, kraftfulla processorer och möjligheter att använda olika mättekniker och mätuppdrag gör det möjligt att trots detta erhålla högkvalitativa mätdata med automatiska larmgränser”, skriver SPM i ett pressmeddelande.

Jan Björk, chef för Underhållsutveckling Automation på SSAB, säger i en kommentar till investeringen:

– Traverser har en mycket viktig funktion för vårt materialflöde internt och förutsättning för hög tillförlitlighet på dessa ökar nu.