Ny möjlig dammkollaps hotar vid brasilianska olycksgruvan

Vattennivån i dammen i Belo Horizonte är farligt hög och räddningsarbetare började omedelbart evakuera invånare nära dammen, samtidigt som spaningarna efter de 300 som har saknats sedan fredagen den 25 januari, ställdes in. Foto: Wikipedia, kredit: TV NBR

I Brasilien slår myndigheter larm om en ny möjlig dammkollaps i exakt samma gruvkomplex där en olycka i fredags krävde minst 34 dödsoffer, medan 300 personer saknas fortfarande, beråttar Svenska Yle.

Larmet gick tidigt i på söndaden den 27 januari lokal tid i en damm i gruvsamhället Brumadinho, nära staden Belo Horizonte som ligger i östra Brasilien.

Det innebär enligt myndigheterna att allvarliga sprickor har uppstått i dammen, som ligger nära den damm som kollapsade i fredags.

Invånarna uppmanades via högtalare att söka sig till högre höjder.

Dammen som nu riskerar att kollapsa tillhör också gruvbolaget Vale som har fått omfattande kritik för allvarliga förseelser.

Den brasilianska regeringen beslöt att frysa tre miljarder dollar av bolagets tillgångar, skriver Svenska Yle som citerar AP.

Bolaget som redan fick böter för över 60 miljoner dollar, måste högst sannolikt betala enorma summor i skadestånd på grund av olyckan

Olycksdammen var 42 år gammal och nästan 90 meter hög, men Vale hävdar att den har godkänts i säkerhetsgranskningar.