Principöverenskommelse klar för Kaunisvaaragruvan

Gruvområdet i Kaunisvaara. Foto: Northland Resources

Målsättningen är att återuppta verksamheten

Konkursförvaltaren Hans Andersson har träffat en bindande principöverenskommelse om försäljning av resterande delar av konkursboets egendom. Med denna överenskommelse kommer hela gruvverksamheten att kunna övergå till Abecede, med målsättningen att återuppta verksamheten. De planerade åtgärderna för att avställa området och därmed permanent stänga möjligheterna till fortsatt gruvdrift kommer därför inte att genomföras. Istället kommer konkursboet att samverka med berörda myndigheter och kommande ägare av området för att förbereda området för förnyad gruvbrytning.

– Möjligheterna till återupptagen gruvdrift innebär stora möjligheter för Tornedalen och omgivningen”, säger konkursförvaltaren Hans Andersson. Det handlar om betydande värden för samhället som bevaras och tillförs, när vi inte längre måste avställa denna betydande gruvfyndighet, fortsätter Hans Andersson. 

Förädlingsanläggningarna för att anrika järnmalmen har sedan tidigare övergått till Abecede. Konkursförvaltaren har nu formulerat ett erbjudande avseende de övriga tillgångarna som Abecede AB ställt sig positiv till. För att detta ska leda fram till att Abecede tillträder de övriga tillgångarna måste vissa sedvanliga villkor uppfyllas, bland annat måste de prioriterade fordringsägare, som har pantsäkerheter i egendomen, lämna sitt godkännande till affären. Genom en överlåtelse av den egendom som omfattas av principöverenskommelsen skulle Abecede ha ett färdigt system som kan utvinna, förädla och transportera järnmalmsprodukter till en internationell marknad.

Om inte denna överenskommelse hade kunnat träffas i tid, skulle det ha varit nödvändigt med en nedmontering av delar av gruvområdet. Då skulle en återstart av gruvverksamhet kräva nyinvesteringar av sådan omfattning att förutsättningarna för att driva verksamhet vidare nästintill skulle ha omöjliggjorts. mKonkursförvaltaren uppdrog till konsultföretaget ÅF i slutet på 2015 att göra ett antal beräkningar av de ekonomiska konsekvenserna av en nedmontering och avveckling av Kaunisvaaragruvan, till exempel i form av produktionsbortfall, tillkommande kostnader och samhällsekonomiska effekter.

Den direkta skillnaden mellan fortsatt gruvdrift och en avveckling för samhället uppskattades i rapporten till 4 Miljarder kronor under de närmaste 20 åren. Därutöver kan så småningom kostnader för permanent nedmontering av elnät och elanläggningar tillkomma med ytterligare betydande ekonomiska konsekvenser, samtidigt som redan genomförda investeringar i vägnät och omlastningskapacitet mellan väg och järnväg inte kommer till nytta.