Damstahl publicerar sin marknadsrapport för september

Foto: Damstahl

Den starka efterfrågan kommer att fortsätta

De flesta konjunkturprognoser förutspår att den starka efterfrågan kommer att fortsätta i år, då företagen rapporterar fyllda orderböcker och BNP-prognoserna i de europeiska länderna i allmänhet är positiva. Det verkar inte särskilt sannolikt att det ska uppstå hinder i form av högre ränta. Det skriver Damstahl i sin marknadsrapport för september.

Även om inflationen ökat det senaste året, fortsätter ECB åtminstone för närvarande sin politik med 0,0 % ränta. Andra hinder som Brexit eller Trump verkar ha skjutits framåt i tiden och kan komma att drabba oss under 2018. I princip ligger efterfrågan på rostfritt stål från slutförbrukarna kvar på en bra nivå, men som vanligt har efterfrågan under tredje kvartalet 2017 sjunkit på grund av sommarsäsongens avmattning och minskade leveranser från verk förväntas i Europa medan leveranserna i USA fortsätter vara relativt stabila.

Det stigande nickelpriset fick till följd att även legeringstillägget steg, trots att priserna för ferrokrom sjönk avsevärt. Legeringstillägget förväntas stiga ytterligare och den rostfria stålindustrin kan förvänta sig högre priser. I september nådde legeringstillägget en vändpunkt och steg för första gången sedan april 2017.

Den europeiska statistikbyrån Eurostat rapporterar att byggandet tagit ytterligare fart under juni 2017. De första beräkningarna visar en tillväxt på 3,4 % för euroområdet och en tillväxt på 3,6 % för EU28 jämfört med juni 2016. Ökningarna i euroområdet beror på att nybyggnationen ökade med 3,9 % och anläggning med 1,2 %. Ökningen i EU28 beror på nybyggnationen ökade med 4,0 % och anläggning med 2,9 %.

Den tyska ingenjörsföreningen VDMA rapporterar att orderingången inom den tyska verkstadsindustrin i juli 2017 ökade med 10 %. Den starka tillväxten beror på att utländska order ökade med 9 % och inhemska order med 10 %. Däremot såg inhemska order under årets första sex månader endast en blygsam ökning på 1 % jämfört med samma period föregående år.