LTU utbildar gruvarbetare i Afrika

Foto: LTU

Forskare inom tillämpad geokemi vid Luleå tekniska universitet kommer tillsammans med SGU och Naturvårdsverket att utbilda personal inom gruvnäringen i Zambia, Tanzania och Etiopien. Projektet kommer att löpa under en femårsperiod och finansieras av SIDA.

 

Utbildningen kommer att ske på plats i Luleå med fältstudier i Malå. Det handlar om miljöpåverkan av gruvor och efterbehandling vid stängning av gruvor.

 

– Detta är områden där vi på Luleå tekniska universitet har stor erfarenhet och kompetens. Förhoppningsvis kan våra erfarenheter göra stor skillnad i afrikanska länder, säger Lena Alakangas, professor inom tillämpad geokemi vid Luleå tekniska universitet, i ett pressmeddelande.

 

Förhållandet mellan energiförbrukning, mineralutvinning, global handel och produktion är viktiga faktorer för alla samhällen där energiproduktionen är begränsad. Grunderna för handel, konsumtion och produktionsmönster kommer att införlivas i utbildningen som en introduktion till mineralutvinning, samhälle och miljö.

 

– Luleå tekniska universitet är en garant för att den senaste forskningen och tekniken implementeras i utbildningen, säger Lena Alakangas.

 

Uppemot 250 personer kommer att genomgå fyra veckors utbildning i Sverige, följt av ett års praktiskt arbete med stöd av mentorer. SGU medverkar sedan tidigare också i ett liknande samverkansprojekt, PanAfGeo, för att stärka den geovetenskapliga kompetensen i Afrika.