Avalon Minerals håller fast vid Viscaria-fyndigheten

Avalon Advanced Materials geolog Chris Pedersen soterar borrprov från Avalons Separation Rapids Project. Foto: Avalon Materials

Avalon Minerals vill fortfarande öppna den gamla koppargruvan nordväst om Kiruna. Men nu är det inte år 2018 som gäller utan 2020. Bolagets vd, Malcolm Norris, är optimistisk. "Analytiker har förutspått att kopparpriset kommer att stiga", säger han NSD.

Nästa vecka inleds en ny serie provborrningar i Viscariaområdet nordväst om Kiruna. Avalon minerals började prospektera redan år 2009 och har sedan dess skjutit fram tidpunkten för gruvöppning flera gånger. År 2011 blev 2013 - som senare blev 2018.

– Anledningen är att vi inte gjorde särskilt mycket i området förra året, vilket har försenat planeringen. Och anledningen till att vi inte gjorde särskilt mycket förra året var för att kopparpriset var väldigt lågt. Kopparpriset är en nyckelfaktor för huruvida gruvan kan utvecklas med vinst, säger Malcolm Norris, till NSD.

Bolaget har tre bearbetningskoncessioner för Viscariaområdet. Däremot har man ännu inget miljötillstånd, som mark- och miljödomstolen ger, för verksamheten. Enligt Malcolm Norris arbetar man fortfarande med det underlag som krävs.

Avalon minerals vd är tydlig med att kopparpriset styr hur Viscariaprojektet fortskrider. Under senhösten steg priset från en förhållandevis låg nivå. Nu har kurvan visserligen hunnit planat ut något, men Malcolm Norris är optimistisk.

– De flesta analytiker som utvärderar den globala kopparindustrin har förutspått att kopparpriset kommer att stiga under de närmsta åren. Så framåt år 2020, när vi hoppas kunna öppna Viscaria, kommer kopparpriset vara högre än idag, säger han till NSD.

De provborrningar som snart sätter igång har två huvudsakliga syften. Man kommer att borra i kanterna av redan undersökta områden där man funnit koppar. Detta för att få en säkrare bild av fyndigheternas utbredning. Det andra syftet har med infrastrukturen inne på gruvområdet att göra.