Kunskap och miljö i fokus för stålbranschen

Allt stål går att återanvända genom smältning. Foto: Thyssenkrupp
Johan Löw, ordförande för SBI, samt affärsutvecklingschef och samordningsansvarig för Ruukki Construction i Sverige. Foto: SBI

Som ordförande för Stålbyggnadsinstitutet, SBI, ser Johan Löw två viktiga utmaningar för branschen: dra ökad nytta av stålets unika miljöfördelar och utveckla kvalitet och kompetens för framtiden.

Stålbyggnadsinstitutet, SBI, är en fristående branschorganisation med bred förankring såväl inom stålbyggnadsindustrin som i forskningsvärlden. SBI verkar för ökat stålbyggande, för ett hållbart och innovativt användande av stål som byggnadsmaterial, och för att sprida kunskap och information till medlemmar och intressenter. Sedan ett drygt år tillbaka är Johan Löw, affärsutvecklingschef och samordningsansvarig för Ruukki Construction i Sverige, SBI:s ordförande.

– Kompetenshöjning och kvalitetssäkring är två stora ämnen för hela byggbranschen just nu, och så även för stålbranschen. Den 1 juli 2013 införde EU krav på CE-märkning av allt byggnadsmaterial, men med ett undantag för stålbyggnadsindustrin fram till 2014, säger Johan Löw.

– De stora företagen är redan där, men för många mindre verkstäder tar arbetet med certifiering tid och möda. Här kan SBI ge hjälp och stöd.

Många länder i Europa kräver idag även certifiering av stålbyggnadskonstruktörer. Ett sådant krav finns inte i Sverige än, men SBI erbjuder en frivillig certifiering.

– En certifiering är till för att säkra tillräckliga kunskaper och färdigheter hos företag och yrkesverksamma, och det är positivt för alla aktörer i branschen. SBI erbjuder en sex dagars kurs med tentamen, men det är ett fristående företag som utför själva certifieringen.

 

Unika miljöfördelar I en byggbransch som alltmer ställer om till ekologiskt hållbart och resurseffektivt byggande vill SBI lyfta fram stålets unika miljöfördelar.

– Inget annat material kan återvinnas och återanvändas i så stor utsträckning som stål. En stor del av de ståldelar som använts i en byggnad kan i framtiden monteras ner och återanvändas i ett nytt byggprojekt. Och för ren återvinning är det hundra procent som gäller: allt stål kan smältas ner och användas vid nytillverkning, säger Johan Löw.

Återanvändning och återvinning är lika med minskad resursanvändning och därmed minskad miljöpåverkan.

 

Mycket forskning och utveckling sker just nu inom höghållfast stål. Höghållfast stål är stål som genom bland annat seghärdning får högre sträckgränser och därmed tål högre belastning. Traditionellt konstruktionsstål har en sträckgräns på 355 MPa (megapascal) medan höghållfast stål når från 450 upp till 1 300 MPa.

– En konstruktion med höghållfast stål kräver mindre mängder stål, vilket ju ger både lägre kostnader och miljöpåverkan. Dessutom lättare transporter och därmed minskade koldioxidutsläpp, säger Johan Löw.

– Höghållfast stål är relativt nytt i den ganska konservativa byggbranschen, men användandet ökar och det finns många spännande möjligheter.

 

STÅLBYGGNADSINSTITUTETStålbyggnadsinstitutet, SBI, är sedan 1968 en fristående organisation för alla företag med intressen inom stålbyggnadsbranschen. SBI finansieras genom stiftelsen Svensk Stålbyggnadsforskning, industrin, samt nationella och internationella forskningsfinansiärer. SBI verkar för att öka kunskapen om stålets användningsmöjligheter och för att ta tillvara medlemmarnas (idag 104 företag) intressen, bl a genom handböcker, läromedel, seminarier, utbildningar, fackpress och information.