Hälsingegruva producerar åter grafit

Anrikningsverket i grafitgruvan, Woxna i Kringeltjärn, väster om Edsbyn i Hälsingland. Foto: Christer Wiik

Grafitgruvan vid Kringeltjärn, väster om Edsbyn i Ovanåkers kommun, har nu åter tagits i drift. Det är det kanadensiska bolaget Flinders Woxna Graphite som nu driver Sveriges enda grafitgruva. Det är ökade priser på just grafit som gjort det lönsamt att driva gruvproduktion i Kringeltjärn igen.

Man drev gruvdrift här under 1990-talet, men tvingades lägga ner produktionen 2001 på grund av fallande priser på grafit. Konkurrensen inom detta segment är också mycket tuff, inte minst från Kina, som idag är världens största producent av detta kolämne. Grafit har många användningsområden inom industrin, dels som smörjmedel, men även som ett viktigt tillsatsmedel i eldfast tegel, som är ett nödvändigt materiel för byggandet av smältugnar inom metallindustrin. Men grafit är också en komponent i batterier och det är en marknad som växer i och med en allt starkare elbilsefterfrågan.

Brytningen av grafitmalmen kommer att ske i ett dagbrott som ligger i anslutning till Woxna Grahites anrikningsverk. Men först våren 2015 kommer man att behöva bryta malm härifrån, då det fortfarande finns gott om restlager från förra driftperioden kvar att ta till vara. Och det är också härifrån den första grafitproduktionen utgår från.

Enligt Woxna Graphite så räknar bolaget med att producera cirka 25 000 ton grafit under det första året, men en målsättning är att inom några år komma upp i en årsproduktion om 100 000 ton. Enligt Woxna Graphite så spår man att grafiten i gruvområdet bör räcka i cirka 30 år till.