SSAB:s handbok optimerar stålkonstruktioner

Det lönar sig att lägga tid på att tänka igenom hur en konstruktion ska belastas redan innan designarbetet inleds. Och för att skapa bättre förutsättningar för att optimera utformningen, ger SSAB:s Knowledge Service Center ut Plåthandboken.

Ett genomtänkt förarbete är den största potentialen till förbättringar när man väljer att använda avancerade höghållfasta stål i nya produkter. Det säger Claes Olsson, konstruktör och specialist på utmattningshållfasthet på TechStrat AB, som i dag huvudsakligen arbetar med utbildning inom konstruktion och hållfasthetsberäkning.

– SSAB har gjort mycket för att underlätta användandet av de moderna stålsorterna. Själv har jag ofta använt Plåthandboken för att hämta både fakta och uppslag i mitt arbete, och den nya upplagan är ännu bättre än den förra.

Joachim Larsson, ansvarig för strukturfrågor vid SSAB:s Knowledge Service Center i Borlänge, berättar att företagets tekniska specialister ofta får svara på frågor om detaljer i nya konstruktioner där kunderna vill använda avancerade höghållfasta stål.

– Inte minst handlar det om att hjälpa till att tolka resultat från FE-analyser (finita element). Vår långa erfarenhet är ofta en stor hjälp i sådana sammanhang, säger han. Joachim håller med Claes om att det kan ge mycket tillbaka att lägga lite extra tanketid innan design och konstruktion.

– Det går att minska vikten upp till 60 procent i vissa applikationer. Och om inte vikten är intressant kan man använda marginalen för att ge produkten bättre prestanda eller lägre kostnader.