Omfattande kartläggning av svartskiffer i Finland - första i världen

Svartskiffer. Foto: Geologia.fi

Finlands Geologiska forskningsinstitut, GTK, i Finland har genomfört en unik studie och kartlagt förekomsten av svartskiffer över hela landet, vilket är första gången någonsin globalt. Svartskiffer, som innehåller svavel, kan ha negativa effekter på ytvattenkvaliteten om berget bryts eller om jorden som innehåller svartskiffer grävs upp.

Det är därför viktigt att identifiera dessa områden för att skydda miljön vid byggprojekt, skogsbruksåtgärder och annan markanvändning.

Risker med svartskiffer

I Finland finns det stora mängder svavelfylld svartskiffer, särskilt i de östra och norra delarna av landet där formationerna kan vara hundratals meter tjocka. Om svartskiffer exponeras på grund av markanvändning och börjar vittra, kan svavel föreningar och tungmetaller frigöras. GTK har publicerat en guide tillsammans med kartdata för att bedöma och hantera miljöeffekterna av svartskiffer.

Miljöpåverkan och hantering

Forskarna vid GTK har identifierat att svartskiffer utgör en ökad miljörisk om den finns i en tjocklek på mer än tre meter, innehåller över en procent svavel och ligger nära markytan där den kan påverkas av ytvatten. Det är avgörande att förstå svartskiffrets omfattning och kvalitet samt tillståndet i mottagande vattendrag innan markanvändning planeras i dessa områden.

GTK:s kartläggning baseras på omfattande geofysiska undersökningar från flyg och prover från borrkärnor för att bestämma svartskifferns egenskaper. Även om kartdata visar var svartskiffer förekommer, krävs ytterligare studier på plats för att fullständigt förstå miljöpåverkan och andra faktorer.

Förebyggande åtgärder

När det gäller markanvändning där svartskiffer finns, är det viktigt att vidta åtgärder för att förhindra eller minimera miljöpåverkan. Detta kan inkludera tekniker för att neutralisera grävda jordmassor, förhindra oxidation, eller stabilisera jordmaterialet. I byggprojekt kan det även vara nödvändigt att bedöma korrosionsrisker från svartskifferhaltig jord mot underjordiska stål- och betongkonstruktioner.

Denna pionjärstudie från GTK belyser vikten av att förstå och hantera svartskiffers miljöpåverkan inte bara i Finland utan även globalt. Med denna kunskap kan länder och organisationer planera och genomföra sina markanvändningsprojekt på ett mer miljömedvetet sätt, vilket sparar både ekonomiska resurser och skyddar vår natur.

Källa: GTK