Polen uppvisar hela sitt tekniska spektrum på Hannovermässan

Tyska Hannovermässan presenterar i år Polen som mässans officiella partnerland. Foto: Hannovermässan

Hannovermässan, som öppnar sina portar för tiotusentals besökare den 24 april i år är världens största mässa för industriteknik. Årets upplaga presenterar Polen som mässans officiella partnerland.

Den polska industrin agerar idag inom många olika sektorer. Landet, vars industri har ett imponerande toppresultat när det gäller tillväxt och innovation, väcker stort intresse hos företag och investerare runt om i världen. Närmare 2 000 företag med utländskt ägande registrerades i Polen under det första kvartalet 2017, ett tecken på ett ökande intresse från utländska investerare.

Tyskland är Polens största handelspartner. Landets utvecklingsplaner är inriktade på re-industrialisering, främjande av innovativa företag och expansion på utländska marknader. Polen kommer att presentera hela sitt tekniska spektrum i Hannover - med särskild tonvikt på IT och energi.

- Som ett partnerland för årets upplaga av Hannovermässan vill Polen bevisa att landets inte bara bryr sig om snabb ekonomisk tillväxt. Framför allt vill vi utveckla innovativ industri. Vår utvecklingspotential inom sektorer som robotik, industriell IT, kontroll digitalisering och automatisering av industriprocesser gör sig alltmer märkbar även i länder utanför Polen, sade Mateusz Morawiecki, Polens vice premiärminister, minister för ekonomisk utveckling och finans till journalister.

Enligt svensk-polska handelskammaren kommer åter positiva prognoser om den ekonomiska utvecklingen i Polen

- Arbetslösheten fortsätter att sjunka. I mars 2017 var den enligt arbetsmarknadsministeriet 8,2 procent, en minskning på en månad med 0,3 procentenheter och på årsbasis med 1,7 procentenheter. Antalet arbetslösa minskade med närmare 60 000 på en månad. Sammantaget den lägsta noteringen sedan 1992

- Räntan förblir oförändrad, under hela 2017 och troligen även under 2018, enligt ett uttalande av centralbankschefen efter det senaste mötet i bankens monetära råd.

- Efterfrågan av konsumtionsvaror är fortsatt stark hos de polska konsumenternas. Detaljhandelns omsättning ökade med 6.9 procent under februari 2017 enligt den senaste uppgiften från Eurostat.

- Industriproduktionen i Polen ökade med 4,9 procent i februari 2017 mot 2,1 procent i hela EU under samma tid.

- Inflationen ökade till 2,0 procent i mars enligt GUS. Centralbankens inflationsmål är 2,5 procent för 2017.

- Moody´s skrev nyligen upp sin prognos för tillväxten i Polens ekonomi till 3,2 procent för 2017, en ökning från tidigare 2,9 procent. Polska Finansministeriet behåller sin prognos som ligger till grund för statens budget, 3,6 procent.

  •