Pöyry utför detaljkonstruktion för Outokumpus gruva i Kemi

Kemigruvan i norra Finland. Foto: Outokumpu Group

Outokumpu har tilldelat Pöyry projektuppdrag att utföra detaljkonstruktion för Kemigruvans expansion. I denna investering på 250 miljoner EUR kommer Outokumpus Kemigruva att fördjupas från den nuvarande 500-metersnivån till 1 000 meter för att säkerställa fortsatt malmtillförsel i framtiden. Investeringen gör det möjligt för Outokumpu att behålla den nuvarande kapaciteten av kromitproduktion på ca 2,7 Mt per år under kommande decennier.

Uppdraget omfattar alla grundläggande och detaljerade tekniska tjänster för process, mekanik, layout, bygg, processelektrifiering, ICT, automation, instrumentering, HVAC och husbundna installationer så väl som bergmekanik och bergteknik. Inköpsstöd, projektledning, projektövervakning, montageledning och idrifttagningsstöd ingår också i uppdraget. Projektet genomförs mellan 2017 och 2020.

Operativ säkerhet, kostnadseffektivitet och miljövänlig verksamhet är karaktäristiskt för Kemigruvan. Bra säkerhetsprestanda tillsammans med rena och välorganiserade arbetsmiljöer, både underjordisk och på marknivå, utgör en utmärkt miljö för effektiv produktion, modern teknolgi och avancerade arbetsmetoder. Miljöpåverkan av verksamheten i Kemi minimeras tack vare olöslig oxidation av kromitmalm, den kemiskt fria koncentrationsmetoden baserad på tyngdkraft och den slutna vattencirkulationsprocessen som täcker hela gruvan och koncentrationsprocessen.

- Krom är ett strategiskt viktigt råmaterial för Outokumpu eftersom det är det som gör stål rostfritt. Vår egen kromitmalmförsörjning i kombination med kromjärnproduktionen ger oss betydande konkurrensfördelar på marknaden. Vi är glada att gå vidare med att utöka vår underjordiska verksamhet i Kemigruvan till 1 000 meters djup och säkerställa fortsatt kromleverans för framtiden”, säger Jyrki Salmi, chef för Kemigruvan.

- Vi är mycket glada över att bli utvalda som Outokumpus pålitliga partner i denna strategiskt viktiga investering. Varje anläggning är konstruerad för att fungera med långsiktiga resultat”, säger Kalle Rasinmäki, VD för Pöyrys industriverksamhet i Nordeuropa.