Storspelare ska leta kobolt utanför DR Kongo

Foto: Alchemist-hp/Wikimedia Commons

Merparten av världens kobolt produceras i DR Kongo. Många vill dra sig ur det svårt sargade och genomkorrupta landet men har ingen lösning på hur de ska försörja sina kunder med det för elbilar så kritiska mineralet.

Nu har en nyckelleverantör av kobolt sett dagens ljus i Nordamerika, skriver gruvsajten mining.com. Det handlar om det kanadensiska företaget First Cobalt, som genom uppköpet av det amerikanska prospekteringsföretaget Cobalt Camp föresatt sig att dammsuga gamla gruvor och mineralrika resurser på det blå guldet – utanför DR Kongo. Nämligen i provinsen Ontario i Kanada och delstaten Idaho i USA.

– Vi förutser en brist på kobolt under de kommande fem åren. Ändå är det få företag som gör betydande insatser för att identifiera nya leveranskällor, säger First Cobalts vd Trent Mell i ett pressmeddelande.

 – Denna transaktion skapar en större plattform för att upptäcka och utveckla koboltprojekt för den växande elbilsmarknaden genom att slå samman två högkvalitativa nordamerikanska företag i två av de bästa koboltjurisdiktionerna utanför DR Kongo, tillägger han.