”Terrorattacker” mot guldgruva i Ecuador

Foto: Ecuagoldmining South America

Ett område tillhörande en guld- och silvergruva i södra Ecuador blev i helgen utsatt för en ”terrorattack”, enligt det berörda gruvbolaget, Ecuagoldminig.

Enligt det kinesiskägda gruvbolaget Ecuagoldmining har angriparna utnyttjat det kaotiska stämning som uppstått i spåren av landsomfattande strejker i Ecuador och tvingat sig in i lägret under vapenhot. Väl därinne har de hotat säkerhetspersonal, bränt en lastbil och andra föremål och sedan lämnat platsen.

"Denna attack utfördes av grupper som motsätter sig ansvarsfull gruvdrift och har fullständigt identifierats," säger Ecuagoldmining i ett uttalande, där de påpekar att de utsatts för återkommande ”terrorattacker” och hoppas att myndigheter ställer de ansvariga inför rätta.

Projektet Río Blanco har varit kontroversiellt sedan starten. När gruvan 2018 utsattes för ett annat brandattentat sade bolaget att det sätter ett ”förödande prejudikat för gruvindustrin i landet”.

I Ecuador driver även svensk-kanadensiska Lundin Mining ett guldgruvprojekt.  

Guldgruvan i Río Blanco förväntas producera 605 000 uns guld och 4,3 miljoner uns silver under sin 11-åriga beräknade livslängd.

Källa: mining.com