Outokumpus rostfria stål i renoverade Söderströmsbron

Söderströmsbron renoveras med klimatsmart stål från Outokumpu. Foto: Region Stockholm.

Parallellt med den omdiskuterade kinesiska vägbron mellan Gamla stan och Slussen går Söderströmsbron. Det är en av Sveriges mest trafikerade broar och tack vare rostfritt stål från Outokumpu rustas den nu upp för att hålla i minst 120 år och säkra en mer hållbar kollektivtrafik.

Alldeles intill huvudbron mellan Gamla stan och Slussen ligger Söderströmsbron. Den har 60 år på nacken, och dagligen passerar 340 000 personer över bron, något som gör den till en av Sveriges mest trafikerade broar. Just nu rustats bron upp med hjälp av cirka 500 ton höghållfast, rostfritt stål från Outokumpu.

– Att välja rostfritt stål betalar för sig själv inom en tidsram av cirka 30 år med tanke på att man undviker målning som behövs för kolståls balkar. Detta är mycket positivt både ur kundens och miljöns perspektiv. Outokumpu har lång erfarenhet att leverera kostnadseffektiva brolösningar med en betydligt längre livslängd jämfört med vanlig kolstålskonstruktion, säger Mladen Perkovic, chef för Outokumpu PSC Nordic i Degerfors i en intervju med Stålguiden.

Källa: Jernkontoret